Puljić najavljuje: Sankcije za četvorku iz F BiH, ima i poruku za Dodika

Nakon mitinga u Banjoj Luci zbog najave usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim narodima, reakcije se ne stišavaju, a među komentatorima je i Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz New Yorka.

Puljić se osvrnuo na izjavu Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, koji je rekao: “Kada ćemo otići iz BiH? Kada se steknu uslovi. Valjda će i Donald Trump pobijediti pa da se promijene okolnosti.” Na to je Puljić ironično komentarisao da bi trebalo početi navijati za Trumpa.

“Što li nas čeka? Možda ništa, a možda sankcije za četvorku iz entiteta Federacija BiH? Što li će biti? Tko zna, krhko je znanje? Jedino je korupcija čvrsta”, naveo je Puljić na X-u.

Osim toga, Puljić je naveo da je treći petak u mjesecu kada američko Ministarstvo financija obično objavljuje sankcije za zapadni Balkan, te je postavio pitanje što nas čeka. Istakao je da je korupcija čvrsta, aludirajući na moguće sankcije.

Puljić se također osvrnuo na rezoluciju o genocidu u Srebrenici i istup Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije, koji je rekao da je na prezentaciji uloženo mnogo primjedbi. Puljić je primijetio da su primjedbe dale Srbija, Rusija, Sjeverna Koreja i Venecuela, te da bi plaćao Srbiji da im ministar vanjskih poslova bude Ivica Dačić.

“Kaže Dačić da je na sinoćnjoj prezentaciji uloženo ‘mnogo primedbi’ na originalani tekst rezolucije o Srebrenici. Uložene su 4 primjedbe plus Kina se poslužila izrazom ‘kontroverzno’, misleći na cijelu situaciju. To su sve ‘brojne primedbe'”, naveo je Puljić te pojasnio da su ‘primedbe’ dale Srbija, Rusija, Sjeverna Koreja i Venecuela… Predstavnici tih zemalja su govorili i bili protiv rezolucije. Ima još zemalja koje su protiv, ali nisu sinoć iznosili svoje mišljenje niti primjedbe. Zato ih je na desetine iznijelo svoju potporu rezoluciji.”

Na kraju, Puljić je spomenuo da je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, pod američkim sankcijama te da zbog toga ne može dobiti američku vizu.

Osvrnuo se i na činjenicu da se u UN-u vodi “diplomatska bitka” da se ustanovi Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici dok se “u Sarajevu vodi teška da se dođe do karte za Brenin koncert koja je u ratu nosila uniformu onih koji su ubili preko 8.000 Bošnjaka”, naveo je Puljić na X-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79