Putujete u Hrvatsku? Od danas su ovo novosti na njihovim autocestama

Prije putovanja hrvatskim autocestama pripazite na nove informacije kako ne bi prekasno shvatili promjene te time ostali i zatečeno, odnosno zbunjeni u saobraćaju.

Prije godinu dana na snagu je stupila Odluka o označavanju autocesta u Hrvatskoj, a kojom se uređuje označavanje autocesta, njihove stacionaže, brojeva izlaza i saobraćajnih čvorišta te naziva izlaza i odmorišta.

Prema obavještenju Hrvatskih autocesta (HAC) do ovih promjena je došlo jer se “razvojem i gradnjom mreže autocesta ukazala potreba za novelacijom naziva i brojeva čvorišta i odmorišta.

Tako je, osim usklađenja svih brojeva čvorišta, samom Odlukom predviđena i izmjena na ukupno 27 naziva čvorišta i pripadajućih odmorišta pod upravljanjem HAC-a”.

To u praksi znači kako je 11 odmorišta na autocestama A1, A3, A4, A6 i A7 dobilo nove nazive. Otvoreno je i jedno novo odmorište na autocesti A3 – Črnec Ježevo. Također, 14 čvorišta dobilo je novo ime, a u promet je pušteno i jedno novo – Šibenik-Podi – na autocesti A1.

Tako recimo više na zagrebačkoj obilaznici nema odmorišta Plitvice. Novo ime ovog odmorišta je Zagreb. Vozite li prema granici sa Slovenijom, nakon Svete Nedjelje posljednji izlaz, odnosno ulaz na autocestu do nedavno je nosio naziv Bobovica. Upravo je on mnogo puta spominjan zbog gužve na graničnom prijelazu, a sada se zove Samobor, prema gradu pod koji pripada.

Vozite li prema Dalmaciji, nema više izlaza Maslenica, već je sada pod novim imenom Rovanjska.

U HAC-u to objašnjavaju “bivše čvorište Maslenica obzirom da to da se nalazi na teritorijalnom području naselja Rovanjska, odnosno isto je pozicionirano u neposrednoj blizini navedenog naselja, naziv predmetnog čvorišta promijenjen je u čvorište Rovanjska. Time ukazujemo kako je samo naziv čvorišta izmijenjen dok most Maslenica i nadalje nosi isti naziv te ostaje simbolom dionice i tog dijela podneblja. Isto se odnosi i na druge izmjene”.

Na slijedećem linku možete pronaći donosimo tablicu sa svim izmjenama, starih i novih naziva odmorišta i čvorišta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79