Račun blokiran, a Vlada daje milione za OC “Jahorina”

Prijedlog odluke o šestoj emisiji redovnih akcija javnom ponudom naći će na na Skupštini akcionara Olimpijskog centra zakazanoj za 7. maj, a OC „Jahorina“ planira da emituje akcije u iznosu od 29 miliona KM.

Ciljevi emisije su povećanje osnovnog kapitala i stvaranje uslova za restrukturiranje obaveza i solventnost emitenta, javlja BN.

„Prikupljena sredstva će biti korištena za otplatu finansijskih obaveza emitenta – kreditnih obaveza i obaveza po emitovanim hartijama od vrijednosti“, navedeno je u prijedlogu odluke o šestoj emisiji redovnih akcija.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek kaže za CAPITAL da imaju uvjeravanja da će Vlada, posredstvom IRB-a, kupiti barem dio akcija i zadržati postojeći nivo vlasništva.

„Šesta emisija akcija javnom ponudom vrši se sa ciljem povećanja osnovnog kapitala i stvaranja uslova za restrukturiranje obaveza i solventnost emitenta, a ista je upućena postojećim akcionarima koji mogu iskoristiti pravo preče kupovine i emitovane akcije kupiti srazmjerno svom procentualnom učešću, dok se preostale akcije iz emisije prodaju na Banjalučkoj berzi čime se i javnosti omogućava da kupovinom akcija od strane bilo kog domaćeg ili stranog, fizičkog ili pravnog lica ove emisije postane jedan od partnera Olimpijskog centra “Jahorina” Pale“, kaže Elek.

Istakao je da će akcije će biti ponuđene putem Banjalučke berze, a da je uprava Olimpijskog centra spremna „transparentno i otvoreno sarađivati sa svim akcionarima u cilju postizanja što boljeg položaja društva i Jahorine u cjelini“.

„Imamo uvjeravanja da će Vlada RS posredstvom Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, odnosno fondova kojim IRB upravlja, korišćenjem prava preče kupovine najmanje zadržati postojeće vlasništvo u našem društvu“, rekao je Elek za CAPITAL.

Elek je rekao i da je u medijima navedena odluka pogrešno okarakterisana kao zaduženje OC “Jahorina”, a da ona to zapravo nije jer akcije predstavljaju vlasničke hartije od vrijednosti za razliku od obveznica (dužničkih hartija od vrijednosti) s kojima su ih novinari u svojoj interpretaciji teksta odluke zamijenili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79