Radnici iz BiH i Srbije lakše dobijaju kredite u Njemačkoj nego EU građani

U posljednjih nekoliko godina, Njemačka je postala destinacija za mnoge radnike iz različitih dijelova svijeta. Lana, koja je prije sedam godina stigla u Njemačku, svoj je put započela kao vlasnica pekare.

Danas radi kao privatni bankar. Uz svoj posao, aktivno se školuje kako bi proširila svoje znanje i kvalifikacije.

Iako je Njemačka dio Europske unije, pravila za dobivanje kredita u nekim bankama poput Deutsche Banka nisu jednaka za sve europske državljane. Lana je istaknula da je lakše dobiti kredit državljanima BiH ili Srbije nego Hrvatima.

To može izgledati čudno s obzirom na članstvo Hrvatske u EU, ali Deutsche Bank ima stroža pravila zbog iskustva s klijentima.

Prema njenim riječima, mnogi Hrvati koji su uzeli kredite nisu ih vratili te su napustili Njemačku, što je dovelo do pooštravanja uslova.

S druge strane, državljani Bosne i Hercegovine ili Srbije mogu dobiti kredit od 20.000 eura već nakon 6 mjeseci rada, što pokazuje razliku u pristupu bankarskim uslugama ovisno o državljanstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79