Radnici prijavili gazdu zbog plata na ruke: Poreski inspektori pred nesvakidašnjim slučajem u RS-u

Poreskim inspektorima u Republici Srpskoj desilo se nešto što sigurno nisu ni sanjali da ih može snaći u karijeri. Na vrata su im bukvalno došli radnici da prijave poslodavca zbog isplate plata na ruke!

Cijelu priču je zapravao pokrenuo drugi poslodavac, kojem je nelojalna konkurencija “krala” radnike koje je on godinama obučuvao.

– Pokušali smo to džentlmenski da riješimo. Rekli smo im da znamo šta rade, zamolili smo ih da obučavaju sebi radnike ili da ih plaćaju legalno kao i mi. Nije naš posao da cinkarimo i prijavljujemo druge, ali nismo imali izbora jer se ta praksa nastavila i dalje – priča za Srpskainfo ovaj poslodavac, čiji identitet je poznat redakciji.

Riječ je o direktoru jedne firme koja se bavi proizvodnjom i zapošljava više od 250 radnika, među kojima ima dosta deficitarnih zanimanja.

– Višestruko smo nagrađivani kao najbolji poreski platiša u svojoj branši i jedna smo od rijetkih firmi koja plaća radnicima sve na banku, nema ništa na ruke, odnosno utaje poreza i doprinosa. To je i naša zakonska obaveza. Politika nam je da ne štedimo na platama, na nagradama, nego da radimo na racionalizaciji proizvodnje, tu da raste profit, a ne da zakidamo radnike na platama. Dakle, jedna smo od boljih firmi u našem sektoru – objašnjava ovaj direktor.

Prosječna plata u ovoj firmi je, kako kaže, oko 1.250 KM, s tim da među njima ima inženjera sa platom većom od 2.000 KM i početnika sa minimalnim platama.

U međuvremenu se otvorila firma u susjednoj opštini sa istom djelatnošću, ali se ispostavilo da je riječ o nelojalnoj konukrenciji.

– Počeli su da preuzimaju zaposlene iz naše firme. Prvo je prešao jedan radnik za platu koja veća 300 – 400 KM. Međutim, prijavili su ga na minimalac, a ostalo na ruke. Kod nas je taj radnik imao veću bruto platu i nas kao poslodavca on košta više. Taj radnik je povukao još nekoliko zaposlenih iz naše firme. To su mladi ljudi koji ne razumiju u šta se upuštaju, vide da će dobiti 300-400 KM više, ali poslije će se hvatati za glavu kad budu pred penzijom. Ja to razumijem i njih ne osuđujem, ali osuđujem poslodavce koji se upuštaju u to – navodi on za Srpskainfo.

Pokušali su da riješe taj problem sa firmom koja se ponaša netržišno. Budući da je praksa nastavljenja, nisu vidjeli nijedan drugi izlaz osim da tog poslodavca prijave Poreskoj upravi.

Prvo su kontaktirali Uniju udruženja poslodavaca RS koja je “asistirala” prilikom prijavljivanja nelojalne konkurencije.

Na ruku im je išlo i to da je nekoliko radnika koji su se vratili u “staru” firmu pristalo da posvjedoči o svemu tome pred poreskim inspektorima.

– Ti radnici su se vratili zbog uslova rada. Radili su po deset sati dnevno, rade se vikendi, a pored utaje poreza, ne poštuje se i Zakon o radu. Zamolio sam ih da svjedoče protiv bivšeg poslodavca ako su voljni. Pristali su bez problema – objašnjava ovaj poslodavac.

Poreskim inspektorima su predali i sačuvane prepiske sa poslodavcem na Vajberu i Fejsbuku, a u kojima su se dopisivali oko datuma isplate dijela plate na ruke.

– Koliko sam shvatio inspektora, na ruku ide i podatak da je taj poslodavac dizao dobit svakog 20. u mjesecu i odmah taj dan isplaćivao plate na ruke – objašnjava on.

Ovaj poslodavac kaže da zna da su inspektori prikupili popriličan broj izjava, te da su se uvidom u evidenciju poreznici uvjerili da su radnici prelazili da rade isti posao u drugoj opštini za manju (prikazanu) platu.

Dakle, poreski inspektori sada imaju i izjave radnika koji potvrđuju da su primali plate na ruke. Upravo u Poreskoj upravi svaki put kada se spomene utaja poreza kroz isplatu plata na ruke govore da im je najveći problem što radnici neće da pričaju.

Sada imaju i izjave, a riječ je o prijavi od prije tri-četiri mjeseca, ali poreska istraga nije završena.

– Obavještavamo vas da je kod poreskog obveznika za kojeg se interesujete u toku informativna kontrola, te da su uzete izjave od nekolicine radnika na okolnosti iz prijave. Ukoliko se u informativnoj kontroli budu potvrdili navodi iz prijave, te ukoliko se utvrde drugi razlozi koji to budu zahtijevali, kod ovog poreskog obveznika biće izvršena i redovna poreska kontrola, a o čijem ishodu ćete biti obavješteni – odgovor je Poreske uprave u vezi sa konkretnim slučajem.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić potvrđuje za Srpskainfo da je ova asocijacija po prijavi poslodavca iz ovog teksta kontaktirala Poresku upravu.

– Upoznati smo sa cijelim slučajem. Znamo da je podnesena prijava, da su radnici dali izjave i da inspektori imaju dokaza. Inisistiramo da se ovaj slučaj okonča što prije kako bismo dali primjer svima koji se upuštaju u nelegalne aktivnosti – ističe Trivić.

Način da nestane nelojalna konkurencija je, po mišljenju Trivića, taj da se za svaku granu odredi minimalna poreska osnovica za isplatu plata. Upravo poslodavci zajedno sa predstavnicima Vlade RS rade na tome, a očekuje se da bi prijedlog budućih plata u realnom sektoru mogao da bude ove godine.

– Jedan od načina je povećanje poreza na dividendu jer iz nje izvlače gotovinu kojom plaćaju radnike na ruke. Ali to nema smisla raditi dok i FBiH to ne učini – kaže Trivić.

ZAPRIJETIO I PREMIJER
Oko 120.000 radnika u Republici Srpskoj iz realnog sektora, odnosno njih oko 62 odsto, ima prikazanu platu od 600 KM. Taj podatak nedavno je saopštio premijer RS Radovan Višković koji sam priznaje da je to nemoguće.
– To je siva ekonomija i na to su nas upozorili poslodavci koji rade po zakonu. Mi se s tim moramo obračunati, a jedan od prijedloga je da odredimo minimalne bruto plate za svaku granu – izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79