Radnici su od rekordne naplate poreza za sada dobili rekordno siromaštvo

 

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) povodom Međunarodnog praznika rada najavljuje Otvoreni prvomajski studio koji će biti održan u nedjelju 1. maja u Sarajevu, na trgu preko puta Vijećnice u Sarajevu, s početkom u 12 sati.

STBIH ovim događajem želi prenijeti svoje poruke javnosti o ključnim problemima s kojima se zaposleni u ovom sektoru suočavaju, ali i omogućiti svim ključnim akterima na tržištu rada, poslodavcima, predstavnicima vlasti te radnicima, da iznesu svoje stavove.

Pravo na slobodne praznike

Kao goruće teme STBIH izdvaja:

– Drastičan porast cijena i indolentnost vlasti na svim nivoima da ponudi rješenja za prevazilaženje trenutne situacije;

– Potrebu poslodavaca i radnika da zajednički insistiraju na angažmanu zakonodavne i izvršne vlasti kako bi se spriječio kolaps privrede i dalje osiromašenje građana, te s tim u vezi jasno targetiranje odgovornih za trenutni ekonomski kolaps u BiH;

– Održavanje kupovne moći građana kao jedinog garanta za opstanak trgovine;

– Pravo da građani ove godine biraju novu vlast koja će ponuditi plan za borbu protiv ekonomske krize;

– Uvjete rada u trgovini te izazove koje imaju poslodavci u ovom sektoru i

– Pravo na slobodne praznike.

Iz STBIH poručuju kako ovim događajem žele uspostaviti tradiciju obilježavanja Prvog maja kroz konstruktivan dijalog sa poslodavcima, političkim subjektima, radnicima te sveukupnom javnosti.

Zabrana rada nedjeljom

Naglašavaju kako se još čeka da ministri, zamjenici ministara i njihovi savjetnici ponude rješenja kako se izboriti sa inflacijom.

„Radnici i radnice žele izbore ove godine. Radnicima nije prioritet Izborni zakon i ne interesuje ih preslagivanje političkih pozicija. Radnici žele ekonomski program i plan za ekonomski opstanak. Naš vitalni interes je preživjeti krizu i inflaciju.

Osim toga, tražimo da se zabrana rada nedjeljom, koja postaje realnost u nekim općinama, sistemski riješi na nivou entiteta“, stav je STBIH.

Od vlasti na svim nivoima također zahtijevaju usvajanje rješenja koje su obećali usvojiti, a vezano za rad u dane praznika.

STBIH poziva sve političke stranke i predstavnike vlasti na svim nivoima da se pridruže ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog praznika rada i ponude svoja rješenja za poboljšanje položaja radnika zaposlenih u trgovini, od kojih će mnogi i ove godine 1. maj provesti na svojim radnim mjestima piše avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79