Radnici ViK-a u Sarajevu stupili u štrajk: Ni nakon osam godina rada nikada nismo dobili ugovor za stalno

Foto: Didier Torche/Faktor

Ispred jedne poslovnih zgrada KJKP Vodovoda i kanalizacije u Sarajevu, danas je oko 15 nekvalifikovanih radnika (NK) ove firme stupilo u štrajk.

Kako su kazali za Faktor, “u štrajk su stupili jer ni nakon osam godina rada nikada nisu dobili ugovor za stalno”. A sve što su dobijali su obećanja koja nikada nisu ispunjena, a čak su, kažu, “dobijali i prijetnje”.

“Prijetili su nam da nikada nećemo dobiti ugovor za stalno. Prijete nam otkazima. Svake godine 200 ljudi iz drugih službi prime na neodređeno, nas nikad. Imamo ugovore na određeno, imamo prekide po dva mjeseca, pa se opet moramo javiti na konkurs, prolazimo procedure da bi se zaposlili, idemo na nekakve privremeno povremene radove. Maltretiraju i nas i naše porodice”, kažu radnici.

Foto: Didier Torche/Faktor

Ističu da su i ranije štrajkom tražili svoja prava, ali bezuspješno, pa poručuju da ovaj put neće odustati.

“Nema odustajanja. Ili će nam dati ugovore ili će nas sve otjerati. Za sve radnike iz drugih službi imaju načina da ih zaposle za stalno, samo za nas ne. Hoćemo da riješimo svoju situaciju. Za sve ima za stalno, za nas nema. Primaju sve ostale, samo nas ne. Bagerista se zaposlio, dobio ugovor za stalno, čak je i sina zaposlio. Idemo do kraja “, tvrde uposlenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79