Radnicima “Aluminija” ponuđeno: Upola niže plaće ili otpremnine

Za potrebe izrade Plana restrukture i realiziranja Plana zbrinjavanja viška radnika, uposlenima u mostarskom “Aluminiju” ponuđeno je da se opredijele jesu li spremni za nastavak radnog odnosa pod izmijenjenim uvjetima ili da zaključe radni odnos uz isplatu otpremnine.

Prva od dvije ponuđene opcije podrazumijeva nastavak radnog odnosa u “Aluminiju” pod izmijenjenim uvjetima, uz pristanak na ponuđenu početnu neto plaću.

Tako je radnicima u proizvodnim pogonima ponuđena početna neto plaća između 800 i 900 KM, radnicima u Službi zajedničkih i sigurnosnih poslova od 600 do 700 KM, a onima uposlenim u administraciji između 800 i 900 KM.Uvećanje plaće po osnovu noćnog rada, topli obrok i naknada za prijevoz, kako se navodi u anketnom listiću, nisu uključeni u te iznose plaće, prenose Vijesti.ba.

Druga opcija odnosi se na zaključenje radnog odnosa u “Aluminiju”, uz isplatu otpremnine.- Radnik koji je s poslodavcem zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obveze iz radnog odnosa ili neispunjavanja obveza iz ugovora o radu od strane radnika, ima pravo na otpremninu, i to u iznosu od jedne polovine prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu kod tog poslodavca. Otpremnina ne može biti viša od šest prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu – navedeno je u Planu restrukture.Radnicima koji odlaze u penziju iz radnog odnosa iz Društva bit će isplaćena otpremnina prilikom odlaska u penziju u visini tri prosječne plaće Društva u posljednja tri mjeseca.

Navedeno je, također, da u slučaju otkazivanja ugovora o radu, radnik s promijenjenom radnom sposobnošću ima pravo na otpremninu u iznosu višem za najmanje 50 posto u odnosu na otpremninu iz stavka 1., osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjenja obaveza iz ugovora o radu od radnika.

– U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa između radnika i poslodavca, radniku se također može isplatiti otpremnina, a na osnovu odluke poslodavca – navedeno je.
p'š

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments