Raguž: Schmidt će nešto nametnuti, samo treba vidjeti šta

Raguž: Schmidt će nešto nametnuti, samo treba vidjeti šta


Slaven Raguž, iznio je kritike na najave visokog predstavnika Christiana Schmidta o planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Raguž tvrdi da je uvjeren da će Schmidt nešto nametnuti, ali da ostaje vidjeti šta.

Prema informacijama koje je dobio iz određenih međunarodnih krugova, Raguž tvrdi da je Schmidt već napisao draft odluke u kojem se ne tretiraju moderne tehnologije. Izražava zabrinutost zbog nedostatka rasprave o ovim tehnologijama te ističe da je bolje da se ništa ne nameće ukoliko se odluka ne bavi savremenim aspektima izbornog procesa, poput skeniranja prstiju, listića ili video nadzora.

Raguž komentira i mogućnost dogovora među političkim akterima, naglašavajući da je sve stvar političke volje. Prema njegovom mišljenju, implementacija savremenih tehnologija nije problem, već nedostaje političke volje kod ključnih političkih aktera. On tvrdi da političke oligarhije strahuju od demokracije jer bi izgubile svoj trenutačni položaj.

Na pitanje o mogućnosti manipulacije softverom u slučaju modernizacije izbornog procesa, Raguž to odbacuje kao neosnovane optužbe, tvrdeći da su takva tumačenja novih tehnologija neprikladna i da skeneri ne isključuju ručno brojanje.

Visoki predstavnik Schmidt dao je rok vladajućim strankama u BiH da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona do kraja sedmice, inače će intervenirati vlastitim izmjenama. Schmidt naglašava nužnost promjena koje će osigurati pravno sigurne izbore kako bi BiH ispunila kriterije za članstvo u Europskoj uniji. Najavljuje “Dan D” kao krajnji rok za dogovor među političkim liderima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija