Ramiz Salkić: Bošnjaci u Republici Srpskoj osjećaju se zapostavljenima

Tokom desete redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, zastupnici su raspravljali o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenoj na “Svesrpskom saboru”. Gostujući u emisiji “Dan uživo” na N1 televiziji, Ramiz Salkić, zastupnik u NSRS, iznio je oštre kritike na račun premijera Radovana Viškovića zbog njegovog govora u kojem je Salkića optužio za navodno priznavanje kontroverznih tvrdnji o događajima u Srebrenici.

Salkić je naglasio da su optužbe premijera RS na njegov račun neosnovane te da je njegovo ranije izlaganje bilo usmjereno na osudu zločina koji su se dogodili u Srebrenici.

Govoreći o usvojenoj Deklaraciji, koju je nazvao nastavkom politike ignoriranja bosanskog entiteta unutar BiH, Salkić je izrazio zabrinutost zbog namjere da se smanji uloga Drine kao granice između BiH i Srbije. Dodao je da se u Republici Srpskoj ignoriraju simboli Bosne i Hercegovine, što smatra pokušajem “kiparizacije” BiH.

Posebno je istaknuo nedostatak djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta u zaštiti prava Bošnjaka u RS, tvrdeći da Bošnjaci ne osjećaju njegovu prisutnost niti zaštitu.

Kritizirao je političke vođe u RS zbog nastojanja da se prikaže da je Republika Srpska postojala prije BiH, ignorirajući Dejtonski mirovni sporazum.

U kontekstu negiranja genocida, Salkić je pozvao na kažnjavanje takvih aktivnosti i izrazio razočaranje postupanjem Tužilaštva BiH koje, prema njegovim riječima, nije adekvatno u tom smislu.

Zaključujući, Salkić je pozvao sve Srebreničane da aktivno sudjeluju u političkom procesu te je istaknuo važnost da vođe Srebrenice ne negiraju genocid. Obećao je kontinuirano prozivati one koji negiraju genocid dokle god to bude potrebno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79