Ramo Isak javno optužio Tužilaštvo BiH za montažu istrage protiv čelnika Federalne uprave policije

Ramo Isak javno optužio Tužilaštvo BiH za montažu istrage protiv čelnika Federalne uprave policije


Ramo Isak ministar MUP-a FBIH,u intervjuu N1, javno optužio Tužilaštvo BiH za montažu istrage protiv čelnika Federalne uprave policije.

Isak je u moru kontradiktornih i za ministra MUP -a neprimjerenih i neshvatljivih izjava izrečenih tokom ovog intervjua,posebno isticao naglašavajući manjkavost Tužilaštva, dezinformirao javnost objašnjavajući da je Sud BiH oslobodio krivične odgovornosti čelnike FUP-a Munjića, Selmanovića I druge.

Da li će neko iz pravosudnih institucija ili koalicionih partnera adekvatno reagirati na skandalozne Isakove tvrdnje, ostaje da se vidi. Isak nije prezao ni od otvorenih neistina iznoseći podatke o svom navodnom bogatom 20 godišnjem policijskom iskustvu.

Svaki policajac iz Zenice zna da je Isak radio svega nekoliko godina u MUP-u ZDK,prije nego je odatle istjerani, i to na poslovima krim tehničara, gdje mu je u to vrijeme obzirom na njegovu tada skromnu izobrazbu jedino i moglo biti mjesto.

Mediji su pisali kako Tužilaštvo BiH sumnja da je 2016/17. godine narkobos Edin Gačanin preko Gordana Memije nabavio uniforme Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a. Riječ je od 320 hiljada eura?

Možda je to bila njegova želja, da tako kvalitetnu jedinicu ima u svome sastavu. Ali takve momke ne može niko da angažuje osim države i oni su to pokazali. Samo jedan nekadašnji specijalni policajac se dovodi u vezu sa tim licem (Gačaninom), ali on je već napustio specijalnu jedinicu kada je počeo raditi za njega. Ne trebamo dozvoliti dezinformacijama da srozavaju autoritet najjače jedinice u Bosni i Hercegovini. Ova jedinica je spremna da uradi sve što treba da se osigura Bosna i Hercgovina, sad znate koliko je bitna. Kakav narko-kartel, kakve uniforme? One su kupljene davno nekad, prije moga dolaska, prije 10-15 godina. Sud BiH je rekao da nisu tačni navodi Tužilaštva za ove uniforme. Sud je rekao da za sve navedene indicije ne postoje dokazi da je tako počinjeno. Ti dokaze koje je Tužilaštvo prezentovalo Sud je rekao da su zasnovani na rekla-kazala. U ozbiljnoj državi takav tužilac bi snosio sankcije.

Za vas je ta priča završena?

Komisija je utvrdila da to nije tačno. Sud je rekao svoje, da navedena lica nisu počinila ta djela.

Ambasada SAD-a vas je kritikovala nakon što ste svečano dočekali prve ljude FUP-a, koji su uhapšeni pa pušteni iz pritvora zbog sumnji u povezanost sa narkokartelom “Tito i Dino”?

Američka ambasada ima moju punu podršku kao što i ja imam njihovu. Njima su otvorena vrata da dođu i da razgovaramo o određenim predmetima. Svima se desi da dobiju dezinformaciju.

Vi ne vidite da bi se takav vaš potez mogao okarakterisati kao slanje poruke pravosudnim organima da ljudi iz FUP-a, koji su pod njihovom lupom, imaju vašu zaštitu?

Građani su rekli da im je drago kad su vidjeli da ta lica nisu odgovorna. Ovo je neko zloupotrijebio predmet da nanese štetu jednoj od najbitnijih institucija u jednom ozbiljnom trenutku za BiH. Jesam ih dočekao jer sam znao o čemu se radi. Sigurno se neće na ovom završiti i pokrenut će se odgovornost za one koji su radili neprofesionalno.

Regionalni mediji danas dijele sadržaje Sky prepiski. U njima se pominju i članovi porodice Dodik, konkretno njegov sin?

Suvišno je bilo šta komentarisati. Ja bih pustio nadležne institucije da rade svoj posao. Radi se i u FBiH intenzivno na predmetima (povezanim sa Sky aplikacijom). Mislim da ćemo u narednom periodu imati dosta interesantnih stvari.

Vi možete staviti ruku u vatru da se vaše ime neće naći u Sky prepiskama?

Mene? Ja sam siguran da me nema. Niko nije iznad zakona, ali isto tako poručujem da neću dozvoliti pokušaje montiranja drugima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija