Revizori otkrili nezakonitosti u Ministarstvu kulture i sporta: “Pare davali šakom i kapom”

Revizori otkrili nezakonitosti u Ministarstvu kulture i sporta: “Pare davali šakom i kapom”


Ured za reviziju FBiH objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva kulture i sporta za 2023. godinu, na koji su, iako su uočene brojne nepravilnosti, dali mišljenje s rezervom.

Riječ je o Ministarstvu kojim upravlja Sanja Vlaisavljević, kadar HDZ-a BiH. U izvještaju je navedeno da su kapitalni transferi precijenjeni za čak 3,6 miliona KM s obzirom na to da su u Glavnoj knjizi evidentirani na 31. decembar 2023. godine na osnovu zahtjeva i ugovora iz 2024. godine.

Druge namjene

– Ministarstvo ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu i posjedu imovine koju koristi i koja je u poslovnim knjigama na 31. decembar 2023. godine iskazana u iznosu od 1.087.968 KM sadašnje vrijednosti – istakli su iz Ureda.

Što se tiče tekućih transfera koji su planirani i iskazani na drugim nivoima vlasti za kulturu i sport od značaja za FBiH, oni nisu u cijelosti korišteni za namjere određene budžetom, jer je dio njih korišten u kapitalne svrhe, ali i za neprofitne organizacije piše Avaz.

Realizacija tekućih transfera u iznosu od 7.072.601 KM i sredstava od igara na sreću iz 2022. godine u iznosu od 1.456.918 KM izvršena je najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija i za koje nije definirana dokumentacija kojom se dokazuje njihova ispunjenost.

Ne možemo potvrditi niti ispunjenost utvrđenih kriterija (hitnost, nepredviđenost i specifičnost programa) kod realizacije interventnih sredstava u iznosu od 370.000 KM, kao ni dodjelu sredstava bez primjene kriterija Sveučilištu u Mostaru za podršku programskim aktivnostima u iznosu od 50.000 KM – navodi se u izvještaju.
Bez dokumentacije

Pojašnjavaju da to ukazuje da nije osigurano transparentno i efikasno izvršenje budžeta FBiH za prošlu godinu.

– Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti – izgradnja bazena u Mostaru, obnova dvorca Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari Grad Ostrožac, izgradnja pozorišne sale i rekonstrukcije Kulturnog centra Bihać nisu planirani u skladu s članom 13. Zakona o budžetima u FBiH, na osnovu relevantne dokumentacije, za projekte koji su spremni za realizaciju.

Sredstva su odobrena u ukupnom iznosu od 12.500.000 KM, a realizirano je samo 3.950.000 KM, što predstavlja 32 posto – pojašnjava se u izvještaju.
Namjensko trošenje

Zakonom o budžetima u FBiH propisano je da, ukoliko korisnici ne dostave izvještaj o namjenskom utrošku sredstava, neće imati pravo aplicirati za dodjelu sredstava u narednoj fiskalnoj godini.

Ipak, uvidom u pojedine izvještaje konstatirali su da je Komisija prihvatala izvještaje, iako sredstva nisu utrošena prema tabeli planiranih rashoda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija