Ramo Isak uhapšenom poslovnom saradniku Mušoviću posudio 600.000 maraka: “Grad mi se smije, a za tebe bi život dao”

Isak je potvrdio kako postoje nevraćene pozajmice između njega i Mušovića, koje su notarski ovjerene, te da vjeruje da će sve biti u konačnici vraćeno. Riječ je o velikim sumama koje su Mušoviću davane „u kešu“.

Piše: Amarildo Gutić

Duga je lista uhapšenih u akciji “Eagle” tog 12. aprila u Zenici i Kaknju. Ništa kraća nije ni ona krivičnih djela za koja su osumnjičeni. To su udruživanje radi činjenja krivičnih djela, nedozvoljena trgovina, krivotvorenje isprava, porezna utaja, pranje novca, davanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne i primanje dara i drugih oblika koristi.

Uhapšeni su Hadžo Mušović, Jasmin Kavaz, Safet Ibrahimi,  Kadri Ibrahimi, Omer Tokalić, Ajdin Direković, Almir Hadžić, Selmir Hinović, Kenan Husagić, Robert Krišto, Amer Beganović, Edin Beganović, Ismet Brdarević, Haris Saliji..Svi su nakon saslušanja pušteni iz pritvora.

Među navedenim uhapšenima ima onih “odranije itekako poznatih policiji”, ali ima i policijskih službenika MUP-a ZDK. Uhapšeni su i inspektori Ajdin Kokić i Izudin Dautović te policajci Muris Muslić i Adnan Hakanović. Zato je zeničko tužilaštvo akciju radilo u saradnju sa Federalnom upravom policije, a ne Upravom policije ZDK, koja je pod kontrolom ASDA, a neki od uhapšenih su usko povezani sa ovom strankom, o čemu je Žurnal pisao.

Prema saznanjima Žurnala pronađeno je oko 400.000 maraka, oružje, razne lažne dokumentacije te oko 30 skupocjenih vozila.

Navedeni inspektor Ajdin Kokić bio je svjedok na suđenju Sulejmanu Spahiću i u sudnici je odjednom imao “amneziju” ne mogavši potvrditi ono što je potpisao u policijskom zapisniku, da je Spahić udario Safeta Ibrahimija. Sulejman Spahić je badžo kantonalnog i federalnog parlamentarca i lidera kantonalne ASDA Rame Isaka i o tom slučaju je Žurnal pisao. Spahić je nepravosnažno osuđen na 18 mjeseci zatvorske kazne zbog fizičkog napada.

Safet Ibrahimi je sada među uhapšenima. Na suđenju je rekao kako je napadnut dok je čekao prijatelja Hadžu Mušovića koji ga je pozvao kao pomoć ukoliko bi bio napadnut. Hadžo Mušović je isto tako uhapšen u navedenoj akciji.

Godinu dana ranije Mušović je izjavljivao kako ga ucjenjuje Ramo Isak. Navodio je velike sume novca i skupocjena vozila uvezena iz inostranstva., dok je Isak tvrdio suprotno. Iako to prema njihovoj sms prepisci koju posjeduje Žurnal nije bilo izgledno, situacija se potom navodno smirila.

Ja i Hadžo Mušović smo privatno prijatelji, imamo poslovnu saradnju, Hadžo Mušović je sarađivao sa mojom firmom, Hadžo Mušović je više puta kupovao imovinu od moje firme i mene privatno, uredno plaćao”, rekao je Ramo Isak u razgovoru za Žurnal prije pola godine.

Isak je potvrdio kako postoje nevraćene pozajmice između njega i Mušovića, koje su notarski ovjerene, te da vjeruje da će sve biti u konačnici vraćeno.

„Ako ja ne budem na vrijeme naplatio ja ću se obratiti sudu, a što se tiče g. Mušovića ja nit sam šta dužan osim kahve prijateljske, ja o Hadži Mušoviću mislim sve najbolje. Hadžo Mušović je sinoć sa mnom razgovarao sat vremena, ja i Hadžo imamo korektnu saradnju, mene je zvao da se još malo strpim vezano za taj dug jer ima nekih svojih problema finansijskih i to je to“, tvrdi Isak.

Žurnal je došao u posjed nekoliko ugovora o pozajmicama između Mušovića te Rame Isaka i njegove supruge. Riječ je o velikim sumama koje su Mušoviću davane „u kešu“, ukupno oko 600.000 maraka, a on je potom pozajmljeno trebao vraćati i uplatama na Isakov bankovni račun.

U svakom slučaju akcija „Eagle“ mogla bi biti samo uvod u istrage o korumpiranim policajcima i drugim vidovima kriminala. Kako saznaje Žurnal, nije lako ni pojedinim tužiocima jer su viđani u privatnim susretima sa nekim od uhapšenih. Isto tako, Žurnal uočava imena koja je u razgovoru nakon snimanja za Žurnal, Ramo Isak naveo kao one koja na području Zenice vrše kamatarenje ili terminom iz Krivičnog zakona FBiH, lihvarenje.

Pisali smo, ali podsjetićemo opet, članu 298. Krivičnog zakona FBiH lihvarenje kažnjivo i do pet godina zatvora, a uzgred član 345. istog Zakona predviđa sankcije i za neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79