Ranjavanje napadača u banci posvađalo MUP KS i Tužilaštvo KS

Nakon što je u svojstvu osumnjičenog ispitan policajac koji je ranio napadača u NLB banci u sarajevskoj ulici Džidžikovac, saopštenjima su se oglasili Sindikat policije kantona Sarajevo i Kantonalnom tužilaštvo. Dok sindikat policije smatra da to “zaslužuje svaku osudu i takav postupak izaziva prezir” među policajcima, iz Tužilaštva navode da je profesionalno provedena istraga najbolja zaštita svih građana pa tako i policijskih službenika”.

Piše: D. Pavlović

Iz Sindikata su naveli da će “održati proteste ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva, te ćemo pozvati građane da im se pridruže, jer su mi ovlašteni da, u skladu sa zakonom, štite sebe i građane od nasilnika i napadača, uključujući i to da upotrijebe službeno oružje”, ako nadležni organi Sindikata donesu odluku…

“Želimo jasno naglasiti da mi nismo, niti želimo biti izvan zakona, ali cjelokupan događaj i sve ono što je prethodilo upotrebi sile – službenog vatrenog oružja, od strane našeg kolege, ukazuje na to da su bili ispunjeni zakonom propisani uslovi da se upotrijebi zakonom dozvoljena smrtonosna sila i da je naš kolega profesionalno, od sebe i drugih građana, odbio protivpravni napad osobe koja nije prezala da napadne raspoloživim oštrim predmetom”, navode iz policije.

Sindikat policije KS: Zašto Tužilaštvo tretira našeg kolegu kao osumnjičenog?

S druge strane, iz Tužilaštva su naveli da su sve potrebne radnje od uviđaja pa nadalje poduzete s ciljem da se utvrdi šta se desilo.
“Procjena postupajućeg tužioca koji rukovodi uviđajam da ispita sudionika u događaju u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka ne prejudicira ishod postupka. Prema policijskom službeniku koji je učestvovao u događaju je postupano u skladu sa pravilima struke. Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji s Federalnom upravom policije intenzivno provodi radnje dokazivanja, saslušanja svjedoka, pribavljanje materijalnih dokaza uključujući i snimka video nadzora u banci, utvrđivanje stepena tjelesnih povreda kod teško povrijeđenog M.S. i drugo. Tek će se analizom svih prikupljenih dokaza moći utvrditi da li je upotreba vatrenog oružja od strane policijskog službenika bila zakonita ili je eventualno došlo do prekoračenja granica nužne odbrane, te će tužilačka odluka biti zasnovana na ocjeni svih dokaza”, pojasnili su iz Tužilaštva, dodajući da “nikad nije bilo niti će biti prepreka policijskim službenicima da zakonito obavljaju svoje odgovorne zadatke koji su im povjereni. U tome im Tužilaštvo daje i uvijek će davati svoju punu podršku”.

Podsjetimo, M. S. se 18. decembra nasilno ponašao prema službenicima NLB banke te je psovao zbog čega je policajac pozvan na intervenciju. Policajac ga je upozorio da prestane s takvim ponašanjem. No, on se nije na to obazirao te je nastavio vrijeđati. Kada mu je policajac navodno kazao da napusti banku on je silovito nasrnuo na njega pribivši ga uz zid. U tom momentu u ruci je prema prvim informacijama inao makaze kojima je krenuo da ubode policajca u vrat.

Policajac je nakon toga izvadio pištolj i otvorio vatru na M. S.

 

Tužilaštvo KS se oglasilo nakon osuda iz Sindikata policije: Evo zašto je policajac osumnjičena osoba!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79