Raskrinkavanje raskrinkalo lažnu Crnu Hroniku

Redakcija Crne Hronike se mjesecima bori protiv krađe identiteta, a iza lažnih profila na Facebooku, Instagramu, Tiktoku i YouTubeu, se krije NN lice kojeg je jučer raskrinkalo Raskrinkavanje.

Osoba koja se predstavlja našim “imenom i prezimenom” na društvenim mrežama objavljuje lažne vijesti, lažne snimke, te koristi vještačku inteligenciju kako bi širio dezinformacije.

“YouTube kanal Crna Hronika TV učestalo objavljuje sadržaje kreirane uz pomoć vještačke inteligencije (eng. Artificial Intelligence, AI). Naime, veliki broj snimaka objavljenih na ovom kanalu prikazuje “voditeljku” koja nije stvarna i “čita” različite kratke “vijesti”. “Voditeljka” je, jasno je to iz samih snimaka, proizvod vještačke inteligencije koji automatski “izgovara” tekst”, napisalo je Raskrinkavanje.

Pored ovog YouTube kanala, ista osoba koristi i druge društvene mreže za plasiranje istog ili sličnog sadržaja.

“Voditeljka” u svim snimcima izgleda identično i nalazi se u istom “studiju”, dok je preko ekrana ispisan naziv “medija” Crna Hronika. Pokreti njenih usta ne odgovaraju govoru koji se čuje na snimcima, a “čitanje” teksta često ima pogrešnu intonaciju, neprirodan naglasak i ne prati interpunkciju “pročitanog” teksta.

Osim snimaka sa AI “voditeljkom”, na kanalu su dostupni i snimci u kojima se prenose objave sa TikTok naloga različitih ljudi, najčešće iz Bosne i Hercegovine. U opisu na YouTube kanalu dostupni su i linkovi za Facebook, TikTok i Instagram stranice. Na ovim stranicama, pored sadržaja dostupnih na YouTube kanalu, objavljuje se i drugačiji, često AI generisan sadržaj, koji nije napravljen tako da izgleda informativno.

Na kanalu objavljen je i niz snimaka koji obiluju dezinformacijama, a čitavu analizu možete pročitati ovdje.

“Napredna tehnologija, svakako, može biti od koristi i olakšati rad u medijima, kroz automatizaciju različitih procesa, poput pravljenja transkripata i kreiranja ilustracija i slika. U različite svrhe, AI tehnologija je u upotrebi u medijima širom svijeta. Pojedini mediji u regionu takođe su počeli koristiti vještačku inteligenciju te je AI “voditeljka” postala sastavni dio vijesti jednog medija u Crnoj Gori.

Ipak, kako primjer pomenutog YouTube kanala “Crna Hronika TV” pokazuje, vještačka inteligencija može biti snažan “saveznik” u kreiranju i dijeljenju dezinformacija”, zaključuju iz Raskrinkavanja.

Mi svoje čitatelje podsjećamo da zvanične kanale Crne Hronike možete pratiti na sljedećim linkovima: Web, Facebook i Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Viber.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79