Ratni zločinac napisao knjigu o zapisima iz Haaga: Na promociji bile poznate ličnosti

U Društvu hrvatskih književnika u centru Zagreba jučer je upriličeno predstavljanje knjige autora ratnog zločinca Valentina Ćorića “In vino libertas”, autobiografski zapisi iz Haaga.

NA početku odmah treba istaći da među uslovima pod kojim je Ćorić izašao iz zatvora zbog počinjenih ratnih zločina se navodi da mu je zabranjeno istupanje u medijima. Ćorić je u petak govorio za medije u Zagrebu, a u svojoj knjizi je govorio “kako su mu rušili dostojanstvo, ponižavali ga i provocirali”.

Knjiga govori o godinama provedenim u haškom zatvoru, o razdoblju zabrane konzumiranje alkohola. Kako bi malo olakšao zatvorske dane Ćorić je došao na ideju kako od stolnog grožđa, od par kilograma grožđa, napraviti vino koje će na kraju konzumirati i on, ali i njegovi, kako je sam kazao, odani prijatelji iz zatvora.

Promociji knjige u Zagrebu prisustvovao je i legendardni novinar i putopisac Goran Milić, ali i još jedan osuđeni ratni zločinac Dario Kordić.

RTV Herceg-Bosna navodi da o autoru i cijeloj obitelji Ćorić s poštovanjem govore oni koji ih poznaju dugi niz godina. Neki poput poznatog novinara i putopisca Gorana Milića još iz svojih tinejdžerskih dana.

“Danas sam došao ovdje jer je njemu istekla zabrana objavljivanja pa sam došao vidjeti tko je i što je te kupiti tu knjigu. Apsolutno nisam raspoložen da politiziram. Neka živi Herceg-Bosna u svojoj televiziji, neka živi tko god hoće i kako hoće. Vale Ćorić je moj obiteljski prijatelj, to ću uvijek poštovati i tu ću stati”, kazao je Goran Milić.

Ratni zločinac Valentin Ćorić je 2019. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne, pušten na slobodu

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a je ostao u sudskom pritvoru u Ševeningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

Podsjećamo, Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Kako mediji navode, prvi put u historiji Haškog tribunala jednom osuđeniku koji izlazi na prijevremenu slobodu uvedene su stroge mjere.

Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog, nošenje oružja, pristup svjedocima, istupanje u medijima, kao i politički angažman.

Ukoliko Ćorić prekrši bilo koju od navedenih zabrana, vratit će se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79