Reakcija IZ BiH o spornim bilbordima: Muslimani obilježavaju Novu hidžretsku godinu, a neki Bošnjaci …

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poštuje sve vjerske praznike drugih konfesija i ona to pokazuje time što pripadnicima tih konfesija javno upućuje iskrene čestitke povodom njihovih praznika. Tim povodom vjerski autoriteti posjećuju velikodostojnike tih konfesija i slično. Čestitanje vjerskih praznika, dakle, drugim konfesijama nije zabranjeno, istaknuli su za N1 iz Islamske zajednice BiH u reakciji na skidanje plakata novogodišnje i božićne čestitke u Bužimu.

Samovoljno skrnavljenje javnog prostora, naglasili su, nije prihvatljivo, ukoliko nije u suprotnost s javnim moralom.

Na pitanje, kako komentarišu natpis da proslava Nove godine nije dio tradicije Bošnjaka, te da li muslimani mogu obilježavati Novu godinu, dijeliti paketiće djeci, odgovorili su da pojedini obilježavaju Novu godinu kako oni smatraju primjerenim.

“Muslimani obilježavaju Novu hidžretsku godinu, na način koji smatraju primjerenim. Drugi, pa i neki Bošnjaci, obilježavaju nove godine po drugim kalendarima, na način koji oni smatraju primjerenim”, naveli su iz Islamske zajednice BiH.

Podsjetimo, u Bužimu je postavljen bilboard sa čestitkama za Novu godinu i Božić. Nedugo za tim, reagovala je OO SDA Bužimu, nakon čega je načelnik Mersudin Nanić dao odobrenje da se bilboard ukloni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79