Reakcija Ski kluba “Naš tim” nakon incidenta na Bjelašnici: Društvena neodgovornost roditelja je prerasla u odmazdu

Ivana Cvetković Bajrović obratila se javnosti objavom da je njenu kćerku, kako ona tvrdi, pretukao devetogodišnji dječak tokom skijaškog treninga na Bjelašnici. Ona je u otvorenom pismu za javnost objasnila kako je dječak u dobi od devet godina njenu kćerku tokom treninga tukao “skoro pet minuta” štapom za skijanje.

Zbog toga je danas reagovao “Naš tim” čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Zbog adekvatnog informisanja šire javnosti, te zaštite djece, roditelja i kluba od strane neodgovornih, neodmjerenih i neistinitih manipulacija informacijama, molimo da primite i objavite naše saopćenje u cijelosti.

Devetogodišnji dječak štapom za skijanje tukao djevojčicu na Bjelašnici: Oglasila se majka

U vezi sa incidentom koji se desio prošle sedmice prilikom svađe dvoje djece uzrasta devet godina, možemo iznjeti slijedeće činjenice, a koje su bazirane na izjavama roditelja i djece koja su neposredno prisustvala incidentu.

S ciljem zaštite djece nećemo u javnost iznositi detalje dječije svađe koja je prerasla u grudvanje i incident u kojem je dječak udario djevojčicu štapom. Izjave jednog od roditelja da je sukob trajao pet minuta su u potpunosti neistinite jer je trener bio na liftu nekoliko sjedalica (sidro) iza. Čim je na lice mjesta stigao trener, koji u pravilu dolazi nakon što na lift isprati i posljednje dijete iz grupe, dječak je verbalno ukoren, te odmah odstranjen sa treninga, odnosno poslat kući, te je o toj mjeri obaviješten i njegov roditelj. Djevojčica je nastavila sa treningom, a po završetku treninga nastavila slobodno skijanje sa ocem koji se također nalazio na planini, što jasno ukazuje na neistinite navode roditelja. Jako važno je istaći da su zvaničnici kluba pozvali roditelje da kontaktiraju policiju ukoliko smatraju da je došlo do bilo kakvih tjelesnih ozljeda djeteta.

Tek u večernjim satima dolazi do eskalacije odnosa i to nakon što otac djevojčice ne prihvata izvinjenje drugog roditelja, koji ga je kontaktirao telefonom, te zahtjeva od zvaničnika kluba hitno izbacivanje dječaka. Nakon nekoliko sati to zahtijevano isključenje prelazi u zahtjev za isključenjem dječaka iz svih takmičenja na period od 12 mjeseci.

Uprava kluba je odmah pristupila utvrđivanju svih relevantnih činjenica o uzroku, načinu i posljedicama nemilog dogadjaja. Organizirani su pojedinačni i skupni sastanci, zatražene i dostavljene izjave, kako svjedoka, tako i sudionika nemilog događaja. Klub je formirao disciplinsku komisiju koja je sagledala sve dostupne činjenice i dostavila svoje preporuke upravi na konačno odlučivanje. U skladu sa preporukama disciplinske komisije, izrečene su sankcije dječaku u vidu privremene suspenzije.

U klubu gradimo skijaše, sportiste, ali prije svega zdrave osobe, te ne opravdavamo bilo koju vrstu nasilja. Klub ne toleriše bilo kakvu vrstu nasilja, kako fizičku, tako ni psihičku, te ne potpada pod uticaje i manipulacije niti jedne strane prilikom bilo kakvog neslaganja, bez obzira o kome se radi.

Međutim, ono što je specifično obilježilo ovaj nemili događaj jesu neadekvatne i neprihvatljive reakcije roditelja druge strane, koji nezadovoljni pomenutom odlukom i ozbiljnom pristupu utvrđivanja svih relevantnih činjenica, a ne samo činjenica koje su rezultat njihove mašte, obzirom da ni oni nisu bili na mjestu događaja, odlučuju da organizovano pokrenu medijsku hajku najširih razmjera te demonstriraj svoju nadmoć na društvenim mrežama i medijima .

U tu svrhu ne prezaju da putem medija i putem socijalnih mreža objavljuju neistine i poluistine, da neosnovano donose zaključke i da neargumentirano blate i kleveću sve koji im nisu podrška u provođenju njihovih nasilnih djela.

U tom trenuku, oni veoma svjesno, organizovano pokreću apsolutni mobing nad drugom djecom, drugim roditeljima, kao i kompletnom skijaškom zajednicom. Maltretiranje koje sa njihove strane trpe i oni koji ni na koji način nisu bili dio događaja, dovode do situacije da se treća lica obraćaju klubu sa zahtjevom da ih se zaštiti od pritisaka i psihičkog nasilja, jer to ničim nisu zaslužili.

Društvena neodgovornost roditelja je prerasla u odmazdu i kažnjavanje svih onih koji se ne povinuju njihovim ultimatumima, a što prezentira opsesivnu želju za rukovođenjem i samoodlučivanjem, te traganjem za širim društvenim značajem za sebe same. Sigurni smo, i žao nam je, da će ovo imati posljedice i za njihovo sopstveno djete koje će biti istraumatizirano od ponašanja roditelja.

Klub je mjesto u kojem djeca uče skijati, surfati, plivati, u kojem se druže i kojem se stvaraju lijepe uspomene. Niko nema pravo na fizičke napade, ali jednako nećemo dozvoliti napade roditelja na drugu djecu i beskrupulozno gaženje svega oko sebe ukoliko se ne udovolji njihovim ultimatumima.

Još jednom ističemo da u klubu ne podržavamo bilo kakvo nasilje. Roditeljima djevojčice je savjetovano da, ukoliko postoje bilo kakve tjelesne povrede, slučaj prijave nadležnim organima. U cilju zaštite interesa malodobne djece klub će se suzdržati od svih daljnjih izjava u medjima i javnosti, navedeno je u saopćenju Kluba “Naš tim”.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79