Refik Lendo posjetio Ahmiće i poručio: Dario Kordić je bio i uvijek će biti ratni zločinac

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo posjetio je, u okviru svoje prve radne posjete Travniku i Srednjobosanskom kantonu, Šehidsko spomen-obilježje kod Donje džamije u Ahmićima.

Lendo naglašava da bi civilizacijska obaveza svakog prolaznika Lašvanskom dolinom trebala biti da se na ovom mjestu zaustavi i oda počast i sjeti se 116 brutalno ubijenih civila čiji je jedini grijeh bio miran život u bošnjačko-muslimanskom selu Ahmići, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federacije BiH.

Foto: Fena

Napominje da njemu kao vojniku nije jasno da neko može izdati naredbu i rukovoditi operacijom najbrutalnije likvidacije golorukog civilnog stanovništva, pretežno žena, djece i starijih osoba pri čemu je najmlađa žrtva bila beba starosti svega nekoliko mjeseci.

“Onakve zločine bi teško bilo zamisliti i na najgorim frontovskim linijama i prilikom najtežih sudara neprijateljskih vojski. Nažalost, živimo u drugačijem svijetu i drugačijoj realnosti u kojoj se presuđeni ratni zločinci proglašavaju blaženim, u kojoj se javnim istupima društveno-političkih predstavnika pokušava relativizirati krivica tog haškog osuđenika, u kojoj se pokušava amnestirati zločinačko djelo i ideološka pozadina takvog krvavog pira. To se u našoj jedinoj domovini, državi Bosni i Hercegovini ne bi smjelo dešavati jer smo mi uvijek bili, jesmo i uvijek ćemo biti zemlja “života jednih sa drugima, a nikada i nikako života jednih pored drugih””, kategorično je poručio Lendo.

Napominje da neće pozivati i prizivati na osvetu, ali nikada neće zaboraviti i uvijek će se sjećati naših nevino ubijenih Ahmićanki i Ahmićana uz poruku:

“Dario Kordić je bio, jeste i uvijek će biti presuđeni ratni zločinac i za vijeke vjekova će ostati zapisano da je on kriv za neke od najmonstruoznijih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini”.

“Neka 116 duša nevino ubijenih ljudi i plač tromjesečne bebe prati Darija Kordića, a osmijesi, ozarena lica i topli zagrljaji sa ratnim zločincem budu čast i ponos hrvatskih političkih predstavnika. Istina može biti samo jedna i ona je rečena i izrečena na Međunarodnom sudu u Hagu. Sa njom je upoznat moralni i civilizacijski dio regionalne, evropske i svjetske javnosti i mi čvrsto i ponosno stojimo uz nju”, dodao je Lendo.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79