Republika Srpska stavlja nacrt entitetskog izbornog zakona na dnevni red kao odgovor na Schmidtov potez

Republika Srpska danas postavlja na stol prijedlog entitetskog izbornog zakona kao odgovor na nedavne poteze visokog predstavnika Christiana Schmidta. Na dnevnom redu 11. posebne sjednice Narodne skupštine RS-a naći će se nacrt zakona koji bi trebao definirati način provođenja izbora u ovom entitetu.

Ova sjednica, iako je prvotno sazvana radi rasprave o bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu, sada će također obuhvatiti raspravu o nacrtu izbornog zakona. Odluka da se ovo uvrsti na dnevni red dolazi nakon što je visoki predstavnik Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH kako bi osigurao poštenije i transparentnije izbore.

Vlasti Republike Srpske jasno stavljaju do znanja da neće prihvatiti nametanje visokog predstavnika te da će donijeti vlastiti zakon koji će regulirati izborne procese u entitetu. Ova odluka mogla bi dovesti do daljnjih političkih tenzija, posebno s obzirom na izbornu godinu u kojoj se nalazimo.

Prema prijedlogu entitetskog izbornog zakona, Republička izborna komisija, kao i gradske i općinske izborne komisije, imale bi nadležnost za sprovođenje izbora, a sjedište RIK-a bilo bi u Banjoj Luci.

Izvori iz parlamenta navode da su vlasti Republike Srpske već duže vrijeme imale pripremljen nacrt zakona te da je isti procurio u javnost samo 20 minuta prije nego što su nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Očekuje se da će početak sjednice kasniti, a lideri parlamentarnih stranaka pozvani su da dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju do 10 minuta u skladu s poslovnicima Narodne skupštine RS-a. Također, odobrena su uvodna obraćanja u trajanju do 30 minuta.

Današnja posebna sjednica Narodne skupštine RS-a imat će ključnu ulogu u oblikovanju daljnjih političkih događaja u ovom entitetu, a nacrt izbornog zakona bit će jedna od glavnih tema rasprave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79