Revolucionarne pomjene: Građani Federacije BiH sada mogu udruživati snage za proizvodnju i prodaju struje

U sklopu nedavno donesenog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije u Federaciji Bosne i Hercegovine, građanima se otvara prilika da postanu proizvođači električne energije. Ove ključne promjene liberalizirat će tržište i omogućiti novi pristup proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Novi zakon predstavlja inovativni sistem poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, uključujući aukcije za mala postrojenja (FIT aukcija) i velika postrojenja (FIP aukcija).

Kroz transparentnu dodjelu poticaja temeljenu na tržišnim načelima, ovaj zakon potiče udruživanje građana u “zajednice obnovljive energije” i omogućava im da postanu tzv. “prosumers”, odnosno proizvođači i potrošači električne energije.

Harmonizacija s propisima Europske unije i poštovanje međunarodnih obveza ključni su elementi zakona, koji slijedi najbolje prakse i akte EU-a.

Ovim korakom ne samo da se potiče održivost i smanjenje emisija, već se omogućava građanima aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji i smanjenje troškova za električnu energiju.

Nova era energetskog sektora u Federaciji BiH obećava pozitivne promjene za građane, potičući ih na proaktivno uključivanje u proizvodnju i potrošnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79