Roditelji podnijeli krivičnu prijavu zbog trovanja djece na Jahorini

Roditelji učenika Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora putem advokata podnijeli su krivične prijave „protiv direktora ove škole Gorane Bosančić i četiri direktora turističkih organizacija koje su organizovale školu u prirodi u hotelu “Nebojša” na Jahorini, tokom kojih su se djeca otrovala i završila na bolničkom liječenju“.

-Povod za pokretanje ovog postupka je isključivo zaštita djece, koja se u ovom slučaju manifestovala kroz sprečavanje zloupotreba u postupcima organizovanja ekskurzija i škola u prirodi, zarad ostvarivanja imovinske koristi pojedinaca, na uštrb zdravlja i bezbjednosti najmlađih i najugroženijih članova društvene zajednice – navedeno je u saopštenju koje potpisuje advokat Nemanja Šikman, prenose „Nezavisne“.

U saopštenju je dodato da roditelji ukazuju da je ova prijava samo jedna do potrebnih radnji i prvi korak u otkrivanju toga kako je došlo do ugrožavanja zdravlja djece u maju ove godine na Jahorini, te da je za sprečavanje sljedećih slučajeva potreban anganžman tužilaštva i drugih nadležnih organa.

Skoro polovina od 91 učenika dobila je sredinom maja tokom boravka na Jahorini stomačne tegobe, a njih 16 završilo je na infuziji.

Kasnije se razbolilo i 12 od 103 učenika Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Banjaluke, koji su takođe boravili u hotelu „Nebojša“.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je nakon toga zabranilo svim osnovnim školama da organizuju ekskurzije u pomenutom objektu, a kasnije je vanredni inspekcijski nadzor u hotelu pokazao je da su nalazi uzorkovane hrane, briseva radnih površina i sanitarni pregled radnika uredni.

Jedno oboljelo dijete bilo je pozitivno na ”rota” virus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79