Rokovi prošli, kako će se upisati u školu: Izmijenjen zakon zbog nepravde prema djeci iz Doborovaca

Školski odbor u Osnovnoj školi “Doborovci” na području Gračanice, nije uspio izabrati direktora škole, pa učenici još ne mogu dobiti diplome. To je posebno velik problem za 14 učenika koji završavaju deveti razred i koji se još nisu upisali u srednju školu.

Direktor OŠ “Doborovci” smijenjen je 26. maja, kao i svi ostali direktori škola u Tuzlanskom kantonu, a od tada nije izabran novi, pa niko ne može potpisati diplome učenika.

Većina učenika iz Doborovaca, njih 12 od 14, želi upisati Mješovitu srednju školu “Gračanica”, a direktor ove srednjoškolske ustanove kaže da je povodom ovog slučaja kontaktirao s resornim ministarstvom.

– Imamo uvjeravanja da će nam dati mogućnost da svi učenici, koji ispunjavaju uvjete, upišu željenu školu, bez obzira na to što je upisni rok prošao – kaže Muhidin Klokić, direktor MSŠ “Gračanica”.

Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković kaže da će svim učenicima iz OŠ “Doborovci” biti omogućen upis, ukoliko ispunjavaju uvjete, odnosno imaju potreban broj bodova.

– Naći ćemo pravnu mogućnost da riješimo problem. Djeca su u ovom slučaju oštećena i to mora biti ispravljeno – kaže Baraković.

Slučaj iz Doborovaca bio je povod da Vlada TK danas usvoji izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. Izmjene oba zakona podrazumijevaju da ako direktora nema ili je spriječen da obavlja tu dužnost, sve dokumente može potpisivati sekretar škole.

Izmjene ovih zakona trebale bi se naći na sjednici Skupštine TK zakazane za srijedu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79