Rudar Elvedin Avdić za CH: Svaki silazak u jamu je silazak u tamu i prašinu, buku i pod pitanjem da li ćeš se vratiti živ

Teške rudarske priče donosimo i danas. Svoju životnu priču ispričao je Elvedin Avdić, dugogodišnji rudar RMU Zenica.

“Mene je rudarski hljeb odhranio. Odrastao sam u rudarskoj porodici. Ostao bez oca 1983 godine, kao dijete u trećem razredu osnovne škole. Školovao se i završio redovno rudarsku školu pred sami rat. Normalno, otišao u rat skoro kao maloljetnik. U RMU Zenica zaposlio se 1997.godine kao NK Radnik.

Kako izgleda Vaš jedan rudarski dan?

Jedan rudarski dan je dan ko i svaki drugi. Postoji ta doza straha a vremenom se taj strah savlada al ipak postoji negdje duboko u svakom rudaru. Rudarski pozdrav “Sretno” dovoljno govori. Svaki silazak u JAMU je silazak u tamu, u prašinu i buku i pod pitanjem da li ćeš se vratiti živ i zdrav.

Pored teškog posla s kojim se susreću rudari, kako komentarišete trenutnu situaciju u BiH kada su u pitanju rudari?

Trenutna situacija u BiH je takva kakva jest. Rekao sam u prošlom štrajku poslije izlaska iz jame da je država za sve ovo kriva. Ne valja nam stanje u državi pa tako ni u samim rudnicima.

Da li je Sindikat na strani rudara i ko štiti njihova prava?

Sindikat je uvijek bio i bit će na strani rudara jer su i sindikalni odbori rudari i svaki član je rudar a sindikat nije pojedinac nego svaki član je sindikat.

Spominju se i tužbe, kao i ukoliko rudari ne povuku tužbe da neće dobiti topli obrok odnosno  platu?

Tužbe. Mi svi znamo da je država omogućila rudnicima i mnogim drugim, da ne uplaćuju na vrijeme PIO i MIO. Tako je i sa RMU ZENICA. 2009 godine je država poravnala rudnicima taj PIP i MIO. I tako da se od 2009 godine uplaćuje RMU ZENICA kad može i koliko može. I uplaćuje onima koji idu u penziju. Topli obrok i plate nisu sad upitne ali će biti upitne ako svi uposleni sad tuže za PIO i MIO. Uposlenih trenutno ima oko 1.470 radnika a dug RMU ZENICA za PIO i MIO je nekih 114 miliona KM. Ta grupa radnika što je tužila RMU ZENICA (sad ih je oko 50) razbjesnili su ostale rudare koji su jasno rekli –  Ako njih 50 ne povuće tužbe tužit ćemo svi. Znači nije to Sindikat rekao nego ostalih 1.400 rudara a Sindikat mora postupat onako kako njevovi članovi zahtjevaju.

Koliko struja i klanova ima u rudniku Stranjani? Koje su? Ko je protiv koga i zašto?

Za te struje u Stranjanima ne znam baš najbolje jer ja radim u STAROJ JAMI. A da ih ima i da ih je bilo jasno nam je sada kada su rudari iz Stranjana došli kod nas. Gdje su primljeni kao u svoju kuću i rečeno im je kad su došli “STARA JAMA JE I VAŠA KOLIKO I NAŠA I RMU ZENICA JE SVIJU NAS I TAKO TREBAMO SVI GLEDATI”

Rudar Smajo za CH: Nas rudare samo porodica cijeni, Vlast nas je odavno zaboravila

Kako komentarišete intervju rudara Smaje Dogloda za portal Crna-Hronika.

A interviju tog dotičnog koji nije vrijedan ni da mu se ime spomene komentarišem ovako:
– Svi mi dobro znamo ko je on i šta je on.
– Dovoljna je evo ova činjenica za njega da mu sindikalni odbor Sranjana nije dao da bude član sindikata a u tom odboru je bio i njegov rođeni brat.
– Istina je da je taj isti dolazio direktoru da mu daju radno mjesto a za uzvrat će on povući tužbu i povući još 20 radnika da povuku tužbe. To kad je došlo do ušiju rudara odmah su zvali na ZBOR RADNIKA i Sindikat i direktora. I gdje su radnici jasno poručili “NIKAKVE UCJENE ZA RADNA MJESTA NEĆEMO DOZVOLITI”.

– Sad da vam kažem za moje dijete koje on spominje-

Moje dijete je završilo redovnu školu za rudarskog tehničara.
Zaposlio se,radio 2 godine u jami kao NK RADNIK.
Sticajem okolnosti prošle godine dvije tehničarke odlaze u penziju. Tako je došao na radno mjesto “rudarski tehničar” koje je bilo još jedno upražnjeno i nije htio niko do skoro jer ne mala plata. A nije vam gospodin rekao da je on svog sina zaposlio u Stranjanima u JAMU koji je po priči rudara koji su sad došli kod nas, više proveo vremena van jame nego kao NK radnik?

Sve tu piše, ko zna čitati, shvatit će ovaj zaključak – izjavio je Elvedin Avdić za portal Crna-Hronika.

Da li je bilo malverzacija sa nabavkom spojnicama i ekserima za rudnik?

Bilo je raznih priča. To su ti sve priče čula kazala. Tako sam i ja dobio informaciju da je motor kupljen za 2.500 KM a prikazano 12.500KM i ekseri da se plaćaju po kili od 6 KM. Odmah sam reagovao i uvjerio se da je motor plaćen 2.500KM, a ne 12.500KM i da ekseri koštaju 2.2KM po kilogramu i za to postoje ugovori i računi koji su meni predočeni. Evo i ja pozivam sve koji imaju bilo kakve dokaze za takve stvari da ih predoče a ne da pričaju okolo, rekao ovaj rekao onaj.

Svi koji imaju bilo kakvih dokaza nek prijave nadležnim instituacijama. Ja da imam bilo kakve dolaze, ja bih ih prijavio.

Vaš komentar na koride?

A moramo vam reći i za koride. Dotični gospodin je smiješan. Svi mi imamo neki hobi. Neko voli lov, neko ribolov. Neko se nađe u piću i u ženama. Neko u kocki a neko i u raznim opijatima i bobama. Ja volim koride i ne može mi niko zabranit da ih volim! Ništa od ovo gore navedenog ne konzumiram al eto volim Koride. Što se tiče zastave. Ja tu zastavu nosim u srcu i na ramenu, kud god pošao, ponosim se s njom.

Zašto su Vlasti okrenule leđa rudarima?
E to morate pitati njih. A kad se rudari probude svi, i ta Vlast ce drhtati. Rudar si kroz mukotrpan rad nauči da trpe neke stvari dugo al dođe vrijeme kad pukne i kad će pući Izlaz iz krize, vidim u rješavanju problema, a da se uključe i Država BiH, i Vlada i Elektroprireda!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79