Rudnik Zenica će se zatvoriti u narednom periodu, isto čeka i ostale

Ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić izjavio je za N1 kako ostaje pri tvrdnji da nedavno usklađivanje cijena električne energije nije zapravo povećanje, već nužna korekcija koja se trebala provesti unazad 10-12 godina, ali nije.

Optužio je prethodne administracije da nisu poštovale zakon koji je zahtijevao redovito usklađivanje cijena, što je dovelo u pitanje stabilnost energetskog sistema u zemlji.

Lakić je istakao da je situacija s cijenama električne energije ranije bila neodrživa, s najnižim tarifama na Balkanu koje nisu odražavale stvarne proizvodne troškove, čime je Elektroprivreda BiH trpjela gubitke.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić, dodao je kako je usklađivanje cijena bilo nužno radi rastućih troškova proizvodnje koji su se kontinuirano povećavali godinama.

Napomenuo je da posljednje značajno tarifiranje bilo je 2012. godine, s manjim korekcijama 2015. godine, ali da su troškovi ostali visoki od tada.

Raspravljajući o kritikama da će sada građani pretrpjeti posljedice, Lakić je naglasio da je svjestan izazova s kojima se građani suočavaju, ali je također upozorio da se promjene u cijenama trebale postupno provoditi tijekom prethodnog desetljeća prema zakonu.

Upozorio je i na potrebu za hrabrim odlukama u vezi s energetskom tranzicijom, posebno u optimizaciji rudnika poput onog u Zenici, ističući važnost pravedne tranzicije za zaposlene.

Na kraju, ministar Lakić je najavio pripremu novog zakona za zatvaranje rudnika Zenica u narednom razdoblju, ali je uvjerio da nijedan od 600 radnika neće ostati bez posla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79