Rudniku “Zenica” odobrena 7,4 miliona KM

Rudniku “Zenica” odobrena 7,4 miliona KM


Novoimenovana Uprava Elektroprivrede BiH na današnjoj sjednici odobrila je za Rudnik mrkog uglja “Zenica” avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023. godine, deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja u potpunosti obustavljena 25. jula, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

“RMU “Zenica” se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati da budu osigurane potrebne količine za rad Termoelektrane “Kakanj”, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućavanja kontinuiteta u proizvodnom procesu.

Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uvjete za eksploataciju, Uprava Elektroprivrede BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema i stabilno snabdijevanje kupaca”, dodali su u saopćenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija