Srbima država prijeti zatvorom ako se ne odazovu pozivu za vojne vježbe

U posljednjih nekoliko sedmica na adrese građana Srbije, vojnih obveznika, stižu masovni pozivi za vojne vježbe. Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, slijedi mu novčana ili zatvorska kazna.

Jednodnevne vojne vežbe su predviđene za septembar, dok će se višednevne vojne vježbe odvijati od 4. septembra do kraja oktobra.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i meterijalnoj obvezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Vježba se prekida odnosno odgađa u slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim natjecanjima, međunarodnim znanstvenim, istraživačkim i umjetničkim manifestacijama, uslijed smrtnog slučaja ili teške bolesti u obitelji, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci prije pozivanja.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj vojni obveznik koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79