Rudolf Hren je jedini katolik koji je ukopan u Potočarima (VIDEO)

Među hiljadama Bošnjaka sahranjenih u Memorijalnom centru Potočari, nalazi se spomenik i jednog katolika, Rudolfa Hrena. Ukopan je ovdje po želji supruge i majke, jer je bio borac Armije BiH. Ni majka ni supruga Rudolfa Hrena danas nisu žive, ali Rudolfov spomenik ima ko obilaziti.

Rudolf Hren u Potočarima je prije rata radio u Fabrici akumulatora. Tu se zadnji puta i rastao od porodice. Otišao je u srebreničke šume i tako pokušao preći na slobodnu teritoriju. Nikad nije prešao.

– Ovdje u ovom hladu razgranate lipe, smješten je grob mog prijatelja Rudolfa Hrena, pripadnika Armije BiH. On nije jedina žrtva iz porodice Hren, njegov brat Ivan također je bio pripadnik Armije BiH i poginuo je u jednoj od akcija u odbrani svog grada, priča nam Mirsad Mustafić, prijatelj Rudolfa Hrena.

Rudolfa se prijatelji i poznanici sjećaju kao skromnog i povučenog mladića.

– Bio je miran i tih momak, igrao je fudbal dobro, igrao je za naš klub. Kasnije, sticajem okolnosti, njegova supruga i moja su rod, njegova supruga je mojoj supruzi tetka. Tada smo se češće susretali na porodičnim okupljanjima, na vikendici na Drini. Bio je fin momak ali malo je govorio, kazao je Marinko Sekulić.

Mirsad Mustafić dodaje, Rudolf je bio momak za primjer u svemu.

– Na ranu da ga priviješ. Zlatan momak, volio je fudbal, igrao je u juniorima lokalnog Gubera, kasnije i u seniorima. Ali rano je ostavio fudbal, mada je bio izuzetan talenat. Volio je mladost, život. Oženio se osamdesetih godina djevojkom Hatidžom. Iz tog braka su dobili kćerku Dijanu, prisjeća se Mirsad.

Odluka da se Hren ukopa u Potočarima bila je jedina ispravna smatraju Marinko i Mirsad. Jer je Rudolf cijeli rat proveo sa prijateljima Bošnjacima, a sa njima je i poginuo.

Rudolfovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici u Kamenici, te je sahranjen 2010. godine. Njegova majka Barbara preminula je 2018 godine a supruga Hatidža u junu prošle godine.

Priču o Rudolfu Hrenu pogledajte u nastavku. Donosi je Vahidin Mujagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79