Rusi: “Moglo bi eksplodirati na Kosovu, ali i u BiH”

Ruski državni medij RIA novosti objavio je svoju geopolitičku prognozu za 2023. godinu. Osvrnuli su se na dijelove svijeta u kojima Rusija ima posebne interese, a zanimljivo je da su svoja predviđanja započeli sa zapadnim Balkanom.

Tako na početku pišu da se “prognoze za iduću godinu kreću se od ‘ništa nas ne može iznenaditi’ do ‘sve će se promijeniti’.”

“Europa hot spot jer se širi na Istok”

“Ali nema smisla čekati smak svijeta ili se nadati čudu – 2023. postat će logičan nastavak 2022. te će u puno većoj mjeri nego prošla godina nastaviti trendove prethodne. Praktički je zajamčeno da će glavni događaj ove godine ostati neprijateljstva u Ukrajini i sve što je s njima povezano. A gotovo sve je povezano – od cijena sirovina do procesa razgradnje atlantističkog svjetskog poretka”, pišu RIA novosti.

“Iako će Europa, koja je odjednom postala najvruća točka na svijetu jer se odlučila proširiti na istok na račun ruske zemlje i ono što se događa u Ukrajini smatra svojom, a ne ruskom stvari, biti u uzbuđenom stanju tijekom cijele 2023., nema jamstava da tradicionalno najopasnija regija svijeta, Bliski istok, neće ponovno pridobiti pozornost svjetske zajednice”, dodaje se.

EU, BiH i Kosovo

RIA novosti dalje tvrdi da će se pomicanje geopolitičkog težišta s Europe i Mediterana nastaviti na pacifičku regiju, no i da “većina najvrućih bolnih točaka ostaje u Aziji i Europi – ovdje ne samo Kosovo, već i Bosna može eksplodirati u novoj godini”, ističe ruska novinska agencija.

Zatim su se okrenuli na pitanje Tajvana, za koje tvrde da će ove godine splasnuti, no da to neće zaustaviti konfrontaciju SAD-a i Kine.

“Za kolektivni Zapad nova će godina biti test snage, kako za odnose između EU i SAD-a, tako i za samu EU. Nezadovoljstvo Europljana prema Amerikancima o kojima raste njihova ovisnost će rasti, ali će ga nadvladati strah koji se pumpa pred ‘ruskom prijetnjom’. Proturječja unutar EU će se povećati, ali ne toliko da dovedu do paralize organizacije.

Francuska se s Njemačkom neće moći dogovoriti oko suštine zajedničkog vodstva, niti oko načela strateške autonomije, niti će se moći dogovoriti oko planova za prijem Zapadnog Balkana u EU.

Zahtjev da se počnu pregovori s Rusijom o novim načelima strateške sigurnosti na kontinentu zvučat će sve ustrajnije, ali će elite u cjelini nastaviti držati liniju, nadajući se da će Europa uspjeti zadržati Ukrajinu za sebe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79