Vučić: Devet zemalja povuklo priznanje Kosova, čeka se i deseta

Tvrdi da je broj zemalja koje priznaju Kosovo 106:84 u korist Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, a da 84 zemlje nedvosmisleno priznaju tu nezavisnost. Dodao je da je novih devet zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, navodeći da su u pitanju Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi – i da se čeka i deseta zemlja koja će to učiniti, javlja Anadolija.

Vučić je na godišnjoj konferenciji za novinare konstatovao da će Srbija “teško” moći da se suprotstavi ulasku Kosova u Savjet Evrope i će se boriti da Kosovo* ne uđe u Unesko, ali i dodao da će to da “ide malo teže”.

Pred nama su teški izazovi što se tiče Kosova. Željeli smo mir, na jedvite jade smo ga sačuvali, ne našom krivicom. Nijednog sekunda nikoga nismo provocirali, osim ako neki ne kažu da je provokacija to što Kosovo* ili naše građane na Kosovu* doživljavamo kao naše državljane i sugrađane, i što to doživljavamo kao dio naše teritorije u skladu sa Ustavom”, istakao je Vučić.

On je naglasio da Srbija nije napravila “nijedan incident i nijedan jednostrani potez”, i da Ustava i svog naroda “neće da se stidi”.

Govoreći o ulasku Kosova u Ujedinjene nacije, Vučić je rekao da čeka “da mu dođu stručnjaci” da mu objasne da je to jedino moguće rješenje i da je to jedini izlaz za Srbiju.

On je rekao da “takozvani nezavisni mediji” u Srbiji kažu da će “Vučiću da bude omča oko vrata” ako Kosovo* bude nezavisno i poručio im da “tu omču mogu da vežu na kokošku”, ali teško da tu omču mogu da vežu “na ponosnog čovjeka koji neće da krivi kičmu i da se klanja okupatoru”.

Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti borbu i da će “uvijek željeti mir” sa Albancima, da će insistirati na poštovanju svih pet do sada potpisanih sporazuma i na Povelji Ujedinjenih nacija, te dodao da Albanci i međunarodna zajednica “bježe” od svih tih šest dokumenata i ne mogu da poštuju nijedan od njih.

“Mi ćemo svoju borbu da nastavimo, svako svoj posao – oni ucjene i prijetnje, a mi da čuvamo svoju slobodu i nezavisnost, da čuvamo Srbiju jer drugu zemlju nemamo”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem rješenju koje bi Srbija mogla da ponudi za kosovsku krizu kada pregovori budu nastavljeni, Vučić je rekao da kad god bi neko ponudio rješenje “vi biste ubili glasnika i zdrav razum, prije nego što bi bilo ko razmislio šta je dobro za Srbiju”.

Istakao je da je Srbija spremna da razgovara “o bezbroj kompromisnih rješenja” i podvukao da to moraju da budu kompromisna rješenja, “a ne poniženja za Srbiju i srpski narod na Kosovu”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79