Zdravstvo u BiH: Medicinari i pacijenti u oštećenoj zgradi borave na svoju odgovornost

Prošle su dvije godina od kada je zemljotres, koji je potresao susjednu Hrvatsku, oštetio zgradu Doma zdravlja u Bihaću, čiji uposlenici od tada rade u izuzetno teškim uslovima i potpuno neuslovnom objektu.

Zaposleni kažu da su oštećenja na zgradi sve veća, te da za vrijeme intenzivnih kiša voda curi na sve strane.

“Prije dvije godine bila je politička elita, hodala i obilazila zgradu, obećavala brzu sanaciju ili izgradnju novog objekta i od tada ništa nije urađeno. Moje kolege rade u vrlo teškim uslovima, u posljednje dvije godine podnijeli smo strahovit napor i uspjeli osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za naše građane s obzirom na sve okolnosti”, kaže Meris Jušić, predsjednik Vijeća uposlenika Doma zdravlja u Bihaću za Nezavisne

Zbog teških oštećenja zgrade, od pet spratova, koliko postoji, zbog opasnosti rad je sveden samo na prizemlje i prvi sprat, a svuda unaokolo su natpisi da se svako kreće objektom na sopstvenu odgovornost.

U rukovodstvu ustanove kažu kako su se nadali da će pribavljanje potrebnih dokumenata i neophodne procedure potrebne za izgradnju novog objekta ići mnogo brže, što međutim nije bio slučaj.

“Krajem januara dobijamo glavni građevinski projekat, a predali smo i zahtjev za građevinsku dozvolu. Ako bude sve u redu, početkom maja bismo mogli raspisati tender za izvođača radova”, kaže Ademir Jusufagić, direktor ustanove.

Prema njegovim riječima, na njihovom računu se nalazi šest miliona maraka, a sredstva su u istom omjeru osigurale Vlada FBiH i Vlada USK, dok procjene govore kako će ukupna investicija iznositi oko 10 miliona maraka.

Inače, nova zgrada će se graditi na zemljištu u neposrednoj blizini sadašnjeg objekta Doma zdravlja, a planirano je da se prostire na površini od oko 6.000 kvadratnih metara.

Ranije provedena ispitivanja i procjena stepena oštećenja objekta koji je stradao u zemljotresu pokazali su neisplativost obnove, pa se krenulo u projekat izgradnje potpuno nove zgrade.

U međuvremenu, Dom zdravlja funkcioniše u otežanim uslovima, jer su pojedine odjele izmjestili i na više različitih raspoloživih lokacija u samom gradu, što značajno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga.

Ova ustanova zapošljava 259 radnika koji pružaju zdravstvene usluge za oko 60.000 stanovnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79