Rusija predala “Dodikovu ikonu” Ambasadi BiH u Moskvi

Ruska strana je predala danas Ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu iz 18.stoljeća koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

U dogovoru sa darodavcem, ikona je 23. decembra predata Ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi. Istovremeno bilo je preporučeno partnerima da iskoriste dostupne pravne mehanizme za razjašnjenje svih okolnosti ovog slučaja, uključujući porijeklo pomenutog artefakta – ukazali su u MVP-u Rusije.

Sumnja se da je iznesena iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga. Ikonu staru 300 godina Dodik je poklonio Lavrovu 14. decembra, tokom posjete ruskog šefa diplomatije našoj zemlji. Kako se navodi, pečat na ikoni svjedoči o tome da je u vlasništvu sovjetske Ukrajine.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini je 16. decembra uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, sa pitanjem kako je ikona dospjela u BiH.

– Naše diplomate će se u narednih nekoliko dana sastati sa bosanskim kolegama – rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je povodom note da tužilaštvo “ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posjed otuđene ukrajinske imovine”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79