Ruske vojne snage gube generale: Ovo je njih 12 koje su likvidirali Ukrajinci

Početkom nedjelje na prvoj liniji fronta u Ukrajini poginuo je još jedan važan ruski general – Roman Kutuzov. Njegovom smrću broj ruskih generala koji su stradali na ratištu dostigao je 12.

Većina, ako ne i svi, ubijeni su zahvaljujući informacijama koje su ukrajinskoj strani dostavili obavještajci SAD.

Pomoć u vezi likvidacije ruskih snaga, dio je strogo povjerljivih napora administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena da Ukrajini pruži obavještajne podatke na bojnom polju, navodi New York Times.

Sjedinjene Države fokusirale su se na obezbjeđivanje lokacije i drugih detalja o mobilnom štabu ruske vojske, koji se često premješta.

Ukrajinski zvaničnici su kombinovali te geografske informacije sa sopstvenim obavještajnim podacima, uključujući presretnutu komunikaciju koja upozorava ukrajinsku vojsku na prisustvo visokih ruskih oficira da bi izveli artiljerijske udare i druge napade u kojima su ubijeni ruski generali.

Zahvaljujući podršci američkih obavještajnih službi, postignuti su i bitni rezultati na vojnom polju, piše NYT.

Napadi u Ukrajini

Eskalacija rata

Prošlog mjeseca, SAD su povećale priliv obavještajnih podataka u Ukrajinu o ruskim snagama u Donbasu i na Krimu, dok su se kijevske vojne snage spremale za odbranu od ofanzive na istoku zemlje.

Američka administracija nastojala je da veliki dio obavještajnih podataka sa ratišta zadrži u tajnosti, iz straha da će to biti shvaćeno kao provokacija direktno upućena predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, što bi moglo da dovede do eskalacije rata. Uz to, dijeljenje obavještajnih podataka smatra se bezbjednim oblikom pomoći, jer je nevidljivo, ili se, u najmanju ruku, može opovrgnuti.

Portparol Pentagona Džon Kirbi priznao je da SAD obezbjeđuju Ukrajini informacije i obavještajne podatke koje mogu da koriste. Ipak, portparolka Vijeća za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson navela je u saopćenju da obavještajni podaci „nisu dostavljeni Ukrajincima sa namjerom da ubiju ruske generale“.

Izloženi prisluškivanju

Međutim, tome u prilog ne ide činjenica da su ruski generali često bili izloženi elektronskom prisluškivanju, čime su postali „dostupniji” ukrajinskim trupama.

Informacije koje su američki obavještajci dali Ukrajincima imale su ključnu ulogu i u potapanju jednog od najvažnijih brodova ruske mornarice – krstarice “Moskva”.

Naime, SAD su podjelile obavještajne podatke sa Ukrajinom o lokaciji ruske krstarice neposredno prije napada na ovaj ratni brod. Prema riječima američkih obavještajaca, informacije su date u svrhu odbrane uslijed žestokih ruskih napada na ukrajinsku obalu, ali je ukrajinska vojska sama odlučila da gađa i potopi jedan od najboljih brodova ruske Crnomorske flote koristeći sopstvene protivbrodske rakete.

Ruska vojna taktika je također učinila visoke generale ranjivim. Centralizovana komandna hijerarhija odozgo na dole daje ovlašćenje za donošenje odluka samo najvišim nivoima primoravajući ruske generale da budu prisutni na prvoj liniji fronta, navodi američki list.

Ko su ubijeni generali?

Jedan od najjačih udaraca za Rusiju je bila je i pogibija glavnog generala Olega Mitjaeva koji je poginuo kod Marijupolja.

Mitjaev je komandovao 150. motorizovanom oružanom divizijom koja je bila stacionirana u Rostovskoj oblasti. Ukrajina tvrdi da je ta divizija stvorena kako bi učestvovala u sukobima na području istočne Ukrajine koje kontrolišu ruski separatisti.

Još jedno poznato ime na ovom spisku je Andrej Kolesnjikov, general-major 29. armije koji je poginuo 11. marta. Okolnosti njegovog stradanja nisu poznate.

Vijest o smrti general-majora Vitalija Gerasimova objavila je ukrajinska vojna obavještajna služba 7. marta na osnovu presretnutog radio poziva dvojice oficira ruske službe FSB-a. U pomenutom pozivu navedeno je da je Gerasimov, prvi zamjenik komandanta 41. armije, ubijen izvan Harkova. Osim u Ukrajini, borio se i u Siriji i Čečeniji, a učestvovao je i u aneksiji Krima 2014.

Generala Andreja Šuhovetskog, zamjenika komandanta u 41. kombinovanoj armiji, navodno je 3. marta ubio snajper. Šuhovetski je učestvovao u vojnim operacijama u Siriji i aneksiji Krima. Ruski mediji su izvjestili o njegovom stradanju, a smrt ruskog generala potvrdio je i sam ruski predsjednik Vladimir Putin, navodi NYT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79