Sabahudinu Kajdiću (VRS) 12 godina robije za likvidaciju Bošnjaka Prijedora

Sabahudin Kajdić, koji je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Prijedora, upućen je na izdržavanje kazne.

Sud Bosne i Hercegovine je u januaru prošle godine donio prvostepenu presudu kojom je Sabahudin Kajdić zvani Saša, nekadašnji pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na 12 godina zbog zločina počinjenih tokom 1992. u Prijedoru, na koju je žalbu uložila Odbrana, ali ju je Apelaciono vijeće odbilo kao neosnovanu i potvrdilo raniju presudu.

Odbrana Kajdića je uložila žalbu zbog, kako su tada naveli, bitnih povreda krivičnog postupka. Iz Odbrane su tada istakli kako im Prvostepeno vijeće nije dozvolilo izvođenje određenih dokaza, kao što su novinski članci, te nije cijenilo iskaze svih svjedoka, dok su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražili odbacivanje žalbe kao neosnovane.

“Uputnim aktom Suda BiH osuđeni je upućen na izdržavanje kazne zatvora”, navodi se u odgovoru Državnog suda.

Kajdić je proglašen krivim što je od jula do augusta 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora, znajući za takve napade, počinio progon bošnjačkog stanovništva, ubistva i prisilne nestanke, te nanošenje velike patnje civilima, piše Detekor.ba.

U presudi je navedeno da je Kajdić nezakonito u julu 1992. godine izvršio odvođenje i ubistva civila Muniba i Jusufa Delkića, te zajedno s drugim nepoznatim vojnicima i vojnikom B.M. odveo Saida Pašića i Ishaka Čirkića na Jordan njivu, gdje su lišeni života.

Navodi se i da je, zajedno s B.M. i nekoliko nepoznatih vojnika, učestvovao u nanošenju povreda Fadili Kurtović i njenim sinovima, potom da je neutvrđenog datuma udarao sina Hajrije Grozdanić, koja se nalazila u istoj kući, a kasnije s nekoliko nepoznatih vojnika udarao nogama i rukama te kundakom puške Sakiba Kedića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79