Sabrana krivična djela: Galić se riješio ‘lažnih’ diploma!

Hapšenje prvog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića zbog lažne diplome Američkog univerziteta u BiH, otvorilo je pitanje zašto Tužilaštvo BiH ne istražuje i druge čelnike policijskih agencija u BiH. Godinama se piše i priča o diplomama direktora Granične policije BiH Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e Đure Kneževića, te još nekih drugih policijskih zvaničnika. Protiv Galića i drugih su podnesene prijave Tužilaštvu BiH, a za sada nema zvaničnih informacija da li se vrše provjere. Ni na jedan upit adresiran Tužilaštvu BiH oko ove tematike nismo dobili odgovor.

Razlog za to je vjerovatno činjenica da su i Knežević i Galić kadrovi bliski HDZ BiH koji ih godinama drže na ovim pozicijama. I glavna tužiteljica Gordana Tadić jedna je od neformalnih perjanica HDZ BiH. Jer kako drugačije objasniti nepostupanje Tužilaštva BiH po prijavama koje su se podnosile protiv Galića, od nestanka optičkih nišana i druge opreme iz skladišta GP BiH, do unaprijed dogovorenih činovanja i prijema kadeta. Do danas nije utvrđeno kakva je odgovornost GP BiH u vezi polaganje cijevi u Rafineriji Bosanski Brod na Savi i da li je Hrvatska narušila teritorijalni suverenitet BiH. Koliko puta su hrvatski graničari ušli u teritoriju BiH vraćajući migrante koji uspiju ilegalno preći granicu, a da o tome Granična policija BiH nikada nije obavijestila Tužilaštvo BiH ili tek u jednom slučaju kada su mediji otkrili slučaj u Velikoj Kladuši sa većom grupom migranata koji su zadobili povrede.

Čak ni Federalna uprava policije koja je zatražila prije nekoliko mjeseci preko DKPT-a od Interpola podatke o školovanju Zorana Galića u Srbiji još uvijek nije dobila odgovor. Izostao je odgovor i Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH koju diplomu je Galić priložio 2014. godine kada se prijavljivao na konkurs za direktora Granične policije BiH.

Zoran Galić je 2007. godine stekao diplomu na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici (FABUS) kao i još stotinjak policijskih službenika. Galić je zatim pokušao nostrificirati tu diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Banja Luci, a iako je dobio rješenje da je “diplomirani ekonomist”, 2009. godine Galić na Univerzitetu u Sarajevu nostrifikuje po drugi put diplomu stečenu 2007. godine.

Danas tu diplomu ne koristi. Iako je i magistrirao i doktorirao, a jedno vrijeme se potpisivao kao doktor nauka, u zvaničnoj Galićevoj biografiji navodi se da je diplomirani pravnik i da je završio Pravni fakultet u Mostaru.

Možda je Galić savjetovan da se „riješi“ lažnih diploma, kako ne bi bio na radaru istražnih organa, ali je indikativno da je imao više diploma što iz Srbije što iz entiteta Republika Srpska.

Iz NO Parlamentarne skupštine BiH ne mogu se sjetiti koju diplomu je predao Galić, ali zato sa sigurnošću znaju da im se Tužilaštvo BiH nije obraćalo sa zahtjevom za dostavljanje takve informacije.

I dok HDZ BiH likuje što je Mehmedagić uhapšen, u isto vrijeme vrše pritisak da se Galić što prije imenuje za direktora Federalne uprave policije iako je od konkursa prošlo više od dvije godine. Nakon što nijedan kandidat nije dobio podršku Vlade FBiH za direktora, donesen je zaključak da NO poništi raniji konkurs i raspiše novi ali za sada postoji otpor Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH. Ni u ovom odboru se ne mogu sjetiti koju je diplomu Galić predao na konkursu 2019. godine.

Sigurnosno-obavještajno-odbrambeni sektor BiH ozbiljno je narušen unutar samih institucija upravo zbog kadrova čije je školovanje ili prošlost opterećena nezakonitim i nečasnim radnjama.

S obzirom da plaće primaju iz budžeta i od svih građana BiH, najblaže rečeno, bilo bi neophodno da se što prije izvrše provjere svih diploma unutar policijskih agencija, a naročito direktora i rukovodećih kadrova.

Poplava privatnih univerziteta, livadskih fakulteta i ekspresnih diploma urušila je državni sistem BiH.

I zato bi Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti i u očuvanju digniteta državnih institucija hitno trebalo pokrenuti provjere diploma, a ne stati samo na Mehmedagiću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79