Sada je sve jasno: DF ipak ne želi vlast u BPK bez SDA!?

Nekoliko stranaka koje su ušle u Skupštinu BPK danas su potpisale koalicioni sporazum.

Kako smo jučer javili, vlasti bi trebale činiti stranke: Novi početak, SDP, SBiH, Nova politička inicijativa, Nezavisna građanska lista, BH demokrati, Liberalna stranka, SBB i DF.

Bila bi to formalno prva vlast u FBiH u kojoj ne participira SDA.

Sporazum bi trebao biti potpisan uskoro, a zanimljivo je da se DF povukao.

Oni su bili učesnici pregovora i bili su pristali na dogovornu raspodjelu ministarstva. Međutim, jutros su obavijestili da se povlače iz dogovora.

Da li je ovo već prvi znak da DF definitivno ostaje u koaliciji sa SDA ili je pozadina drugačije bit će vjerovatno jasnije u narednim danima.

Očekuje se da će se DF i zvanično oglasiti o razlozima zbog kojih su odustali od formiranja vlasti u BPK.

Inače, u Skupštinu BPK je ušlo čak 13 partija. SDA je prva, slijedi NiP, pa Novi početak, SDP, SBiH…

U vlasti bi faktički učestvovale sve partije osim SDA, NES-a, a sad i DF-a.

Prvobitni pregovori koje je NiP pokrenuo bili su s Novim početkom, SBiH-om i SBB-om. Navodno su se tome kasnije priključili zastupnici Inicijative ali i DF-a koji su izrazili spremnost.

Tako je DF-u trebala pripasti pozicija ministra finansija te neke direktorske. Međutim, čini se da će ministarstvo dijeliti s nekim.

Narodu i pravdi pripala pozicija u Domu naroda PFBIH, kao i ministra pravde.

Stranci za BIH uz poziciju ministra zdravstva pripale bi i one u Zavodu zdravstvenog osiguranja, bolnici, srednjoj stručnoj školi, osnovnoj školi Ustikolina i Zavodu za besplatnu pravnu pomoć.

SDP bi imenovao ministra unutrašnjih poslova i direktora Službe zapošljavanja, Centra za socijalni rad, članstvo u upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja i škola u Ilovači.

SBB bi dobio predsjedavajućeg Skupštine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79