Šaljć poručio Vladi KS-a: Spasiocima ne treba priznanje, ali nadoknadite barem štetu GSS-u

Jasmin Šaljić, koordinator za povjerenike-volontere civilne zaštite Novi Grad Sarajevo, zastupnik SBiH u Skupštini KS-a koji je bio dio spasilačkog tima GSS Novi Grad razočaran je odnosom bh. vlasti prema spasiocima.

– U regionu vlasti se utrkuju u prijemima te dodjeljivanju zahvalnica, priznanja i novčanih nagrada za svoje timove spasilaca pri povratku iz Turske.

U entitetu Republika srpska, spasioce njih 30 po povratku primili su najveci politički dužnosnici i zvaničnici.

Čak im je i Dodik svima obećao nagradu u iznosu od po 5.000 KM. Razlog koji je naveo, osim sto osjećaju ponos zbog svog tima spasilaca oni su isključivo predstavljalu Republiku srpsku. A, koga smo mi iz Sarajeva predstavljali?

Kod nas u Kantonu Sarajevo nije organizovan ni prijem, naši momci vratili su se jos u srijedu i jedna manja grupa sa opremom za potporu u četvrtak.
O zahvalnicama, prijemima i priznanjima nema ni pomisli, to im nije toliko važno. Važnija je mnogo kadrovska politika.

Ali ni nama oni nisu toliko važni!
Nama je važno da smo našim građanima poklonili osjećaj ponosa i zadovoljstva.
I to je mnogo vaznije od protokolarnih i bezosjećajnih prijema samo reda radi.
O bilo kakvim novčanim nagradama našim timovima ni riječi, doduše nismo ni tražili. Otisli smo dobrovoljno, uz pomoć opstine Novi Grad, ostavili svoje poslove od kojih živimo, svoje porodice i otisli u nepoznato 2.400 kilometara u regiju Hatay na granicu između Turske i Sirije da pomognemo.

Otišli ponosno, još ponosniji se vratili. Spasili smo 16 života, pružili desetine intervencija povrijeđenim stanovnicima kao i povrijeđenim spasiocima iz cijelog svijeta jer u našem timu smo imali i medicinsku ekipu sa dr. Pamelom Bejdić na čelu.
Imate li u Vladi Kantona Sarajevo i mrvu empatije ili ste od kombinacija gdje ćete i na koju poziciju biti raspoređeni potpuno oslijepili i otrnuli.

Pa, ako zbog pozicija ne vidite, da li barem čujete?
Cijeli region bruji o našim momcima iz Novog Grada i Kantona, da su naši građani oduševljeni i ponosni, da se osim ambasadora Turske obratio i lično predsjednik Turske Erdoan i javno zahvalio nasim momcima i građanima na požrtvovanosti i pomoći u nevolji.

Ako ne smatrate da trebate ljude nagradit možete li vi iz Vlade Kantona Sarajevo nadoknadit makar štetu GSS-u. Ne morate odati priznanje, ne trebaju ni zahvalnice, ne trebaju ni prijemi ne treba ni novčana nagrada, jer nemate svakako.

Može te li gospodo pozvat vođu ekipe Fahrudina Dobraču i ponudit makar da se nadoknadi šteta.
Ili čekate i to da nam građani pomognu preko udruženja Pomozi.ba ili Merhameta da vi slučajno ne bi izdvojili jednu KM.

U regiji Hatay koristili smo danonoćno alat, dronove, skupu opremu i mašine. Više od polovine je upropašteno radi neprekidnog korištenja.
Tu veoma skupu opremu gorska sluzba spašavanja nabavlja uz pomoć Općine Novi Grad, donacija i grantova, prijatelja te raznih NVO organizacija.
Ovo pitanje ću postaviti i Vladi Kantona Sarajevo kao zastupnik u Skupštini na prvoj sjednici i to uživo da čuju građani kako se odnosi intitucija koju smo predstavljali u Turskoj.

Možda vi gospodo iz Vlade Kantona Sarajevo mislite da više neće nikom, nikad i nigdje zatrebat GSS? Možda mislite da se više neće niko izgubit u planinama oko Sarajeva?

Možda vi mislite da neće više nikad biti poplave ili druge nepogode kod nas? Pa onda ne morate potrošit ni jednu KM! Ne morate odat ni priznanje!
Nažalost, sve navedeno će se desiti, mi ćemo biti tu iako nemamo čime raditi!, poručio je Šaljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79