Šaljić: Vlada Kantona pomaže i sufinansira mlade koji imaju stalan i dobro plaćen posao

Šaljić: Vlada Kantona pomaže i sufinansira mlade koji imaju stalan i dobro plaćen posao


Komisija za provođenje javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo utvrdila je nacrt liste reda prvenstva kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Od ukupno zaprimljene 1.304 prijave, 1.141 aplikant ispunjava uvjete javnog poziva.

Ovaj program komentarisao je i kantonalni zastupnik Jasmin Šaljć (SBiH).

“Program za sufinansiranje rješavanja stambenog pitanja mladih, odnosno prvu kupovinu stana pod hitno treba “obustavit” ili značajno izmijenit kriterije! Prvo jer je diskriminatoran a onda i besmislen.

Kao zastupnik u Skupstini KS pokrenut cu inicijativu da se obustavi ili značajno izmijene kriteriji koji bi dali mogućnosti pod jednakim uslovima za sve mlade ljude. Diskriminatoran je zato sto obuhvata i podržava finansujski samo jednu kategoriju mladih.

Tačnije Vlada Kantona pomaže i sufinansira mlade koji imaju stalan i dobro plaćen posao. Diskriminatoran je, jer ne tretira ni na koji način mlade ljude koji su na biroima za zaposljavanje zavrsili su zanate ili fakultete, čekaju zaposlenje, vjerovatno prvo.

Mlade Sarajlije ljute jer se Bojnakova prijavila za subvenciju: Vozi Range Rovera, radi sa nekretninama, a mi jedva kredit digli

Ovaj program Vlade ih ne prepoznaje. Koga mi to sufinansiramo sa 12.000 KM?

Pomažemo mlade koji imaju stalne i dobro plaćene poslove a koji žele da kupe stan u
vrijednosti izmedju 150.000 i 250.000 KM. Da bi mogli aplicirati za kredit prema bankama na ovaj iznos moraju imati platu ili zajednička primanja najmanje 3.000 KM mjesečno.

Ako neko ima platu i primanja u ovom iznosu i mogućnost da u bankama podigne 200.000 KM onda ima i mogućunost i dodati na kredit i ovih 12.000 KM od Kantona Sarajevo.

Ovaj program sufinansiranja mora znacajno promijenit kriterije koji ce obuhvatit i mlade ljude koji su na biroima, jer oni rjesavaju osnovno zivotno pitanje a to je posao. Vlada Kantona Sarajevo planirala je 5.5 miliona ali zbog prevelikog broja aplikacija tačnije preko 1.200 aplikanata potrebno je još 10 miliona.

Ukupno je to oko 15 miliona maraka. Za ove novce u industrijskim zonama u Kantonu Sarajevo u Rajlovcu, Vogošći uz dobar menadzment može se otvoriti nekoliko desetina fabrika i zaposliti par hiljada mladih ljudi koji godinama čekaju posao. – izjavio je kantonalni zastupnik Jasmin Šaljć (SBiH)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija