Samo iz jednog kantona u BiH: U posljednje tri godine čak 46 ljekara otišlo u Njemačku

U 2022. godini Agencija za rad i zaposljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju 533 osobe u Njemačkoj.

Godinu dana ranije taj broj je bio 487.

Ovo su podaci samo jedne institucije koje posreduju u zapošljavanju medicinskih sestara I tehničara inostranstvu, i koja ne raspolaže podacima koliko im se pridružilo ljekara, jer se Sporazum o zapošljavanju radnika između BiH i Njemačke odnosi samo na medicinare sa srednjom medicinskom školom.

Koliko je situacija drmatična govori još jedan podatak Agencije- samo u periodu od 7 godina, od 2013. do 2020. godine, u Njemačku je otišlo raditi 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja!

Nažalost tačna evidencija ljekara koji su napustili BiH ne postoji, međutim, ilustracije radi navedimo da podatke Ljekarske komore FBiH, koji kažu da je BiH je samo u 2018. napustilo 267 ljekara. Godinu ranije taj broj bio je veći jer su BiH napustila 362 ljekara s područja FBiH!

Nedavno je i Ljekarska komorea USK izašla u javnost sa podacima da je tokom 2020. godine ukupno 14 ljekara ispisano iz Registra liječnika, 2021. godine iz Registra je ispisano 17 ljekara, a u 2022. godini ukupno 15. Već je jedan ljekar podnio zahtjev za ispis iz Registra od početka 2023. godine, ali su istovremeno istakli da iako bi svi ljekari koji odlaze iz USK na rad negdje drugo, trebali u Komori zatražiti brisanje iz evidencije, međutim, to ne rade svi ljekari, što samo može značiti da je broj onih koji su otišli veći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79