Sarajevska policija potvrdila: Kazne za nenošenje maski i na otvorenom do 1.500 KM

Kako je istaknuto, naredbe su donesene zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Međutim, nije saopćeno ništa novo u odnosu na jučerašnje informacije.

Prva naredba se odnosi na nošenje maski i prema njoj su maske obavezne i na otvorenom prostoru, a da li se naredbe poštuje pratit će pripadnici MUP-a KS.

Druga se odnosi na broj ljudi u određenom prostoru koji je smanjen na 30 u zatvorenom i 60 na otvorenom. Naredbe su na snazi do 31. oktobra ove godine.

Načelnik Sektora uniformisane policije Džafer Hrvat je kazao da su kazne za nepoštivanje naredbi od 500 do 1.500 KM. Istakao je da će policija učiniti maksimalne napore da animira građane da poštuju mjere, ali da to ne znači da će zanemariti druge zadatke.

Alma Kadić Alma Kadić

“Naredbom se nalaže pravnim subjektima da osiguraju klizno radno vrijeme kako bi se smanjile gužve u javnom prijevozu. Također, osnovnim i srednjim školama naloženo je da organizuju rad od 7.30 do 9 sati radi rasterećenja u javnom prevozu. Nalaže se svim pravnim subjektima i fizičkim licima koji imaju više od 20 zaposlenih da pod hitno donesu krizni plan pripravnosti kojim će biti usklađena organizacija rada. Naredbe su na snazi od danas. Sve što nije regulisano ovom naredbom jeste federalnom koja je donesena 1. oktobra”, kazala je Kadić.

Daljnje naredbe će se prilagođavati u skladu sa procjenom situacije Kriznog štaba prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79