Sarajevski taksisti iznimno nezadovoljni jer dolazi Bolt

Izgledno je da će sarajevski taksi prijevoznici dobiti ozbiljnog konkurenta – estonsku kompaniju Bolt koja posluje širom svijeta. Predstavnici pojedinih sarajevskih taksi prijevoznika su komentarisali dolazak Bolta na bh. tržište.

Indicije da Bolt dolazi pojavile su se nakon što je objavio oglas za potragu vozača. Ako je suditi po reakciji predsjednika Udruženja Sarajevo Taxi Envera Suljagića u izjavi za Klix.ba, iznimno su nezadovoljni u Sarajevo Taxiju kao najstarijem i najvećem taksi prijevozniku u Sarajevu. Suljagić tvrdi da bi Boltov rad bio nezakonit.

“Ta kompanija ne može raditi u Bosni i Hercegovini, pružati taksi usluge, jer bi to predstavljalo rad na crno. Nemaju niti jednu taksi oznaku i ne mogu raditi”, istakao je.

Za Suljagića je, kako je izjavio, žalosno što mediji pridaju važnost spomenutoj kompaniji. Konstatovao je da možda Bolt najavama o dolasku u Sarajevo ispipava tržište.

“Baš iz Estonije, od ovoliko naših aplikacija, da dođu i da vršljaju po Bosni i Hercegovini, da misle da mogu raditi šta hoće. Koliko su ozbiljni, nemaju ni adrese, nego se kriju iza nekakvih emailova i ostalog. Baš bismo voljeli da znamo gdje se nalaze, koji su im planovi i kako misle raditi suprotno zakonima Bosne i Hercegovine”, poručio je Suljagić.

Bolt dolazi u Sarajevo, traže se vozači: Dobro zaradi uz vožnju kad god želiš

Žuti Taxi je među većim taksi prijevoznicima u Sarajevu. Vlasnik Žutog Taxija Jasmin Zajko je napomenuo da su ranije postojale glasine o dolasku Cammeo Taxija, ali da se one nisu obistinile. Ne vidi problem u tome ako Bolt počne pružati usluge i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ako bude zdrava konkurencija. Prema njegovim riječima, takva konkurencija primorava ostale da budu bolji.

I njemu je upitno da li će Bolt moći zakonski poslovati s obzirom na postojeću zakonsku regulativu.

“Koliko sam upućen, zakonska regulativa je takva kakva je. Nisam je ja stvarao, niti utjecao na nju. Koliko znam, zakonski im još nije otvorena mogućnost da posluju. E sad, da li će uslijediti izmjene zakona kako bi im se omogućilo poslovanje – nemam tu informaciju”, naglasio je.

Zajko je ponovio da ne vidi problem u tome da Bolt posluje u Sarajevu te da podržava zdravu konkurenciju. Poručio je da očekuje da sve kompanije imaju jednake uslove za poslovanje.

“Niti smo mi šta Bogom dati da samo mi radimo ovaj posao, niti je ko drugi. Koliko se trudiš, koliko radiš, koliko ulažeš, tako će ti i biti”, dodaje.

Ne misli da će Bolt donijeti nešto što do sada nije viđeno na našem prostoru.

Tradicionalni taksi prijevoznici u ostalim državama su negodovali zbog dolaska Bolta i njemu sličnog Ubera kao kompanija čije su usluge znatno jeftinije, a koje omogućavaju naručivanje vožnje preko aplikacije, praćenje kretanja vozača u stvarnom vremenu, prikazivanje cijene unaprijed i plaćanje preko aplikacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79