Sarajevski vatrogasac: “Autogas je jeftin ali se može onda dovesti u domen tempirane bombe”

Zbog curenja gasa na području Kantona Sarajeva dogodile su se dvije nesreće. Sve je to zabrinulo i eksperte iz oblasti protivpožarne zaštite koji upozoravaju na potencijalne opasnosti, poput rezervoara za gas u automobilima i neredovnog održavanja gasnih bojlera u domaćinstvima.

Među vozačima u Bosni i Hercegovini omiljeno gorivo je autogas jer je jeftin. Prije više od jedne decenije počelo je sa praksom ugrađivanja rezervoara za gas u svoje automobile a to su uglavnom radili kod neovlaštenih servisera.

“Naše građanstvo u nastojanju da to prođe što jeftinije idu kod majstora bez atesta i bez licenci. E onda kad dođe do curenja plina, obično ga ljudi osjete kasno i onda nastupaju nesreće i to se može onda dovesti u domen tempirane bombe. ” . – izjavio je Kemal Cacan – vatrogasac PVB Kantona Sarajevo.

“Nije slučajno, gdje se nalazi plinski bojler a to su kupatila uvijek su dole ozrake na vratima da bi mogao bojler da radi i kroz te ozrake mu uzlazi zrak.

Međutim mi promjenimo vrata, tih oznaka nema, bojler potroši zrak koji je u kupatilu i onda dolazi do gušenja i stradanja i do smrtnih posljedica” – izjavio je Kemal Cacan – vatrogasac PVB Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79