Saša Matić može, Selma Bajrami ne može: Zašto nema odluka o zabrani ulaska u BiH?

Najava koncerta folk pjevača Saše Matića za 8. mart u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, izuzetno je medijski popraćena.

Skoro na svim radio stanicama i televizijama, koje u svom programu emituju ovu vrstu muzike, koncert se najavljuje, karte prodaju ili dijele a publika poziva na nezaboravan provod. Upravo je ovo povod da se otvori tema ‘zabranjenih pjevača’. Ne zbog muzike koju izvode, već zbog političkih konotacija na trusnom balkanskom tlu.

Tema ‘zabranjenih pjevača’ oduvijek je bila aktuelna. Sa početka devedesetih, liste su se popunjavale imenima pjevača kojima je ulazak u pojedine zemlje bivše Jugoslavije, ponajviše Srbije i Hrvatske, zabranjivan. Najpoznatiji slučaj jeste onaj Svetlane Ražnatović, udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Njoj je ulazak u Hrvatsku zabranjen ali ne i u Bosnu i Hercegovinu. Nije ‘Ceca’ jedina na listi nepoželjnih ali ipak ulazak im nije zabranjen. Zašto i zbog čega? Trebaju li zabrane?

Slučaj ‘ 9. januar’ – Saša Matić

Da bi priča bila jasna, potrebno je podsjetiti na pozadinu koja uveliko gradi cijeli slučaj. Naime, Saša Matić je jedan od mnogih pjevača iz Srbije koji su, godinama unazad, svojim koncertima popunjavali proslavu neustavnog Dana RS-a koji se u ovom bh. entitetu obilježava 9. januara.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 9. januar kao Dan RS-a u dvije presude proglasio neustavnim i time stvorio legalitet da se odluka o zabrani obilježavanja provede kao i da se protiv onih koji nepoštuju odluke Ustavnog suda pokrenu odgovarajući procesi. Međutim, do danas nije poznato da je neko, u ovom slučaju mislimo na pjevače a koji imaju koncerte na taj dan na teritoriji Bosne i Hercegovine, bio pozivan zbog kršenja odluka Ustavnog suda BiH.

Saša Matić je 9. januara 2022. godine pjevao na gradskom trgu u Bijeljini. Dakle, Saša Matić je koncertom zabavljao i proslavljao 9. januar a koji je, podsjetimo, 1992. godine ozvaničio početak agresije na BiH, razaranje, spaljivanje, silovanje, granatiranje, ubijanje, progone, devastaciju, izgladnjivanje, zarobljavanje, uspostavu logora, etničko čišćenje i genocid.

I nažalost, nije Saša Matić jedini pjevač iz Srbije koji je proslavljao 9. januar. Za razliku od tvrdnji zbog kojih su pojedini pjevači iz BiH zabranjeni u Srbiji, ako već govorimo o razlozima zbog kojih bi se nekome trebao zabraniti ulazak u zemlju, svakako bi jak argument trebao biti nepoštivanje Ustava jedne zemlje a posebno praznovanja datuma koji je krvavim slovima upisan u historiju Bosne i Hercegovine.

Podsjetićemo na još neke od Sašinih kolega iz Srbije a koji su pjevali širom bh. entiteta RS povodom neustavnog Dana RS-a. Jelena Tomašević, Dejan Matić, Miroslav Ilić, Lexington bend, Aca Lukas… i mnogi drugi.

Zbog čega smo izdvojili Sašu Matića. Saša za nekoliko dana ima koncert u sarajevskoj Zetri. Simbolu Sarajeva, ljubavi, zajedništva i prkosa. Ista ta Zetra bila je do temelja zapaljena i porušena od strane zločinaca iz vojske RS-a. Vojske čija agenda za ubijanje i uništavanje je napisana 9. januara. Datuma koji je Saša Matić proslavljao koncertom na trgu u Bijeljini.

Jedan od domaćih internet portala, nakon što je vijest o koncertima pjevača iz Srbije povodom neustavnog Dana RS-a odjeknula u medijima, proveo je anketu sa pitanjem; da li treba ignorisati koncerte ovih pjevača u BiH? Više od 80% ispitanika je glasalo da treba ignorisati koncerte.

Sudeći prema najavama, koncert Saše Matića 8. marta u Zetri biće ispunjen do posljednjeg mjesta. Dakle, od ignorisanja nema ništa. Kratkog pamćenja a dugog jezika, kako jednom naš narod opisaše u narodnim epovima i pjesmama.
Slučaj Selma Bajrami

Jedna od naših izuzetno popularnih pjevačica ali sa zabranom ulaska u Srbiju. Razlog je snimak na društvenim mrežama na kojem tokom jedne zabave pjeva na albanskom i pokazuje dvoglavog orla

Zabranu je, kako je rekao srbijanskim medijima, lično naredio Aleksandar Vulin, bivši šef Bezbjedonosno informativne agencije Srbije. Vulin je rekao da ne mogu da se pokazuju simboli “Velike Albanije” i da se istovremeno zarađuje u Srbiji.

Dakle, Saša i njemu slični mogu da dolaze u Bosnu i Hercegovinu, pjevaju za neustavni Dan RS-a, krše odluke Ustavnog suda i na to sve zarađuju novac a Selma Bajrami, zbog ‘orla’ ne može.
Protiv svih sam zabrana

„Protiv svojih kolega nemam ništa. Protiv svih sam zabrana. To što se meni desilo je prema meni nepravda. Ne bih htjela na tu temu da razgovaram. Prošla sam kroz torturu u zadnje vrijeme. Ako imate imalo poštovanja prema meni i mojoj karijeri, molim Vas ne spominjite ovu temu, jer ako neće moj narod biti uz mene, onda ko će.” kazala je Selma našim novinarima.

Dodaje da ne razmišlja previše o tome, fokusirana je na novu pjesmu te je ekskluzivno otkrila o čemu se radi.

”Uskoro izlazi moja nova pjesma „Dama“, radio je Al Dino, spot snimam 4. i 5. marta, radit će ga Haris Dubica. Pjesma opisuje ženu koja je prošla kroz mnogo toga, a i dalje ima nadu da će svakim danom biti sve bolje. Korak po korak ide ka boljim danima. Optimistična je i bori se, iz svega je izašla kao pobjednica i kao dama. U ovu pjesmu polažem velike nade, jer se pjesma našla u momentu kad sam prolazila grozne stvari, iznijela sam je na još bolji način i spremam još puno lijepih projekata.“ – kaže Selma.

No, nije Selma jedina na spisku zabranjenih u Srbiji. Tu su još i reperi Jala Brat i Buba Corelli, pjevačica Jadranka Barjakatarović te pjevač Sadik Hasanović ali i Feđa Štukan jer podržava opoziciju u Srbiji.

Zašto nema odluka o zabrani ulaska u BiH?

Da bi se zabranio ulazak u Bosnu i Hercegovinu, ponajprije moraju reagirati nadležne institucije. Vijeće ministara BiH ima tu mogućnost. Međutim, u Vijeću ministara je potreban konsenzus i po ovom pitanju. Bez detaljnog objašnjenja, da li je moguće očekivati glasanje za zabranu ulaska pjevačima iz Srbije koji pjevaju za 9. januar ili veličaju ratne zločince i zločine, od ministara koji dolaze iz RS?

Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu!

Smartinfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79