Sastali se Čović i Plenković: Schmidt je zauzeo dobar smjer, Bošnjaci žele zadržati status quo

U Mostaru je danas održan sastanak predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića (HDZ).

Na press konferenciji glavna tema bilo je eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH koju bi, prema pisanju medija, trebao uraditi visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, a što je izazvalo oštre reakcije probosanskih stranaka.

– Pokušavali smo dvije godine sprovesti sporazume iz Mostara i presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Bošnjaci žele zadržati status quo. Kolege iz političkog Sarajeva moraju biti civilizovani, začuđuje njihovo nezadovoljstvo. Žele FBiH u kojoj će dominirati Bošnjaci. Ne znam šta namjerava Schmidt, ovo je minamalan pokušaj ispravljanja grešaka prema Hrvatima u BiH. Treba nam mir, a ne anarhija – kazao je Čović.

Plenković je ponovio da je Hrvatska veliki prijatelj BiH.

– Vodimo brigu o Hrvatima u BiH. Želimo pomoći BiH da dobije kandidatski status za prijem u Evropsku uniju. Miran ambijent uoči izbora 2. oktobra je ono što treba BiH. Schmidt je zauzeo dobar smjer, vodi računa o svim narodima.

Njegov pravni temelj za nametanje odluka je nesporan, a sadržaj zna samo Schmidt. Reakcije iz Sarajeva su pretjerane – poručio je Plenković i dodao da je spreman razgovarati sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79