Savez sindikata: Čistačica i tehnolog u jednoj firmi ne mogu i ne smiju imati istu platu

Savez sindikata: Čistačica i tehnolog u jednoj firmi ne mogu i ne smiju imati istu platu


Savez sindikata Republike Srpske najavio je revoluciju u sistemu plata, poručujući da ističe da ista plata za različita zanimanja, kao što su čistačica i tehnolog, nije opravdana. U cilju postizanja pravičnijeg sistema, pripremaju rang listu plata za sve sektore, koju planiraju predstaviti krajem avgusta.

Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata za privredu, naglašava da će ovaj dokument imati višestruke koristi. Prema njegovim riječima, usvajanje rang liste plata poboljšalo bi zadovoljstvo i produktivnost radnika, dok bi poslodavci imali koristi u vidu smanjenja sive ekonomije i povećanja socijalnih fondova.

Također, očekuje se da bi novi sistem doprinio boljem punjenju budžeta kroz pravilniju naplatu poreza.

Savez sindikata je proveo detaljnu analizu i konsultacije sa ekonomistima i akademskom zajednicom, osiguravajući ekonomsko pokriće za svoju prijedlog.

S druge strane, Unija poslodavaca je zasad suzdržana u svojim komentarima, ističući da ne mogu komentarisati dokument dok ga ne vide. Zoran Škrebić, predsjednik Unije, napominje da se već duže vrijeme zalažu za borbu protiv sive ekonomije i plata u kovertama.

Dok Savez sindikata priprema konferenciju za službeno predstavljanje dokumenta, iz Ministarstva rada poručuju da neće komentarisati dok ne dobiju sve relevantne informacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija