Uništavanje Une: Protesti i pozivi na zaštitu jedne od najljepših rijeka jugoistočne Evrope

Uništavanje Une: Protesti i pozivi na zaštitu jedne od najljepših rijeka jugoistočne Evrope


Uništavanje rijeke Une, jedne od najljepših rijeka nastavlja se s alarmantnim tempom. Gradnja mini hidroelektrane u Donjoj Suvaji, koja pripada hrvatskoj opštini Gračac, izazvala je teške brige među mještanima i ekološkim aktivistima. Ova gradnja je izazvala val protesta i zahtjeva za hitnom zaštitom životne sredine, jer prijeti da ugrozi rijeku Unu, Unsko-sanski kanton, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Mještani i aktivisti tvrde da se radi o ilegalnoj gradnji, bez prethodne procjene uticaja na životnu sredinu. Ove tvrdnje potvrđuju porazne slike devastacije. Jovo, mještanin iz Donje Suvaje, ističe: „Vidite li šta je ovo? Ne postoji niko na ovom svijetu ko ovo može vratiti u prethodno stanje.” U manje od mjesec dana od početka radova, srušeno je između 20 i 30 stabala koja su krasila desnu obalu Une. Posljedice su vidljive: rijeka je zamućena, a lokalno stanovništvo suočeno je s prekidom vodosnabdijevanja.

Protesti protiv gradnje nisu prestajali. Mještani i ekološki aktivisti su dva puta organizovali proteste, tražeći hitno zaustavljanje radova. Oštećeni su i lokalni putevi, a radovi su se širili i oko privatnih kuća. „Svako zdravog razuma, ko dođe ovdje i uvidi ovaj vid devastacije, shvati da je ovo neprihvatljivo,” kazala je jedna mještanka.

Prema Vladimiru Topiću iz Centra za zaštitu životne sredine, trenutni projekat na izvoru rijeke Une je nelegalan. „Dovodi se u pitanje osnovanost građevinske dozvole i participacija čitavog građanstva, koje ne želi ovaj objekat na svojoj rijeci i u svojoj sredini,” ističe Topić.

Nadležni iz Bosne i Hercegovine, uključujući gradonačelnika Bihaća, Elvedina Sedića, aktivno se protive ovakvom razvoju situacije.

Sedić je naglasio: „Ono što smo mi odmah pokrenuli, u saradnji sa resornim ministarstvom USK, Nacionalnim parkom ‘Una’, jeste da smo uputili dopise prema nadležnim institucijama vlasti RH. Svakako da se to odražava na biodiverzitet i ekosistem rijeke Une i to je nešto što nećemo dozvoliti.”

Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka „Una“, upozorava na moguće katastrofalne posljedice ako gradnja ne bude zaustavljena. „Na samo oko tri kilometra od ovog mjesta, Una teče u pograničnom dijelu između BiH i Hrvatske, gdje počinje Nacionalni park ‘Una’,” naglašava Zulić.

Iako je BiH odmah reagovala, tražeći informacije i akciju, odgovori iz Hrvatske još uvijek nisu stigli. Ministar turizma i okoliša FBiH, Nasiha Pozder, ističe: „Mi smo odmah po saznanjima, prema informacijama, proslijedili iste prema resornom državnom ministarstvu, a oni putem ministarstva spoljnih poslova prema Republici Hrvatskoj. Sad smo u procesu pribavljanja stvarnih, konkretnih informacija.”

U međuvremenu, borci za zaštitu životne sredine i mještani nastavljaju svoje napore, organizujući dodatne proteste i okupljanja u nadi da će njihov glas nadjačati zvuke mašina koje prijete da zauvijek promijene njihov kraj.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija