Savić i Đerić optuženi za krijumčarenje 23 ilegalna migranta

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Jovice Savića i Milorada Đerića koji se terete za krivično djelo – krijumčarenje ljudi.

Optuženi se terete da su 23.06.2019. godine, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njima poznatom osobom, prihvatom i prevozom omogućili za dvadeset tri osobe – migranate, koji su prethodno ilegalno ušli preko granične linije iz R Srbije u BiH, nezakonit boravak na području Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, optuženi su prevozili dvadeset tri ilegalna migranata sa kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje krivičnog djela, a migrante su prevozili u motornom vozilu kombi kojim je upravljao prvooptuženi, dok je drugooptuženi imao ulogu tzv. “čistača”, odnosno išao je vozilom ispred njih i obavještavao ga o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu.

Optuženi su prilikom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritoriju BiH otkriveni i spriječeni od strane JGP Zvornik, u mjestu Sase, općina Srebrenica, kada su optuženi pokušali pobjeći, u čemu su spriječeni intervencijom policijskih službenika.

Optuženi se terete da su postupili suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, članu 7. Zakona o graničnoj kontroli i članu 8. Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak na području BiH.

Optužnicu je u međuvremenu potvrdio Sud BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79