Savjetnica ministra Lučića razriješena zbog penzionisanja, dobila otpremninu, i opet imenovana

Zlata Krsmanović, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića, razriješena je dužnosti zbog odlaska u penziju, dobila je rješenje za otpremninu, a potom je ponovo imenovana za Lučićevu savjetnicu.

Ovo dokazuju i dokumenti koji su u posjedu Faktora.

Krsmanović je 8. februara ove godine podnijela zahtjev za razrješenje jer je 3. februara ispunila uvjete za odlazak u penziju s obzirom na to da je napunila 65 godina starosti.

Nekoliko dana kasnije, 11. februara, Lučić je donio rješenje o njenom razrješenju s pozicije savjetnice ministra, i to s danom 20. februarom, a zbog ispunjavanja “zakonom propisanih uvjeta za odlazak u penziju”.

– Uvidom u personalnu dokumentaciju utvrđeno je da je Zlata Krsmanović 3. februara 2021. godine navršila 65 godina života i da ima više od 20 godina staža osiguranja… – stoji u rješenju.

Lučić je donio i rješenje o isplati otpremnine Zlati Krsmanović u iznosu od oko 12.000 KM.

No, prije nekoliko dana, tačnije 3. marta ove godine, Lučić je donio odluku o imenovanju Zlate Krsmanović ponovo na mjesto savjetnika, počev od 1. marta.

Mandat joj, po tom novom rješenju, traje do isteka mandata ministra Lučića.

Kontaktirali smo i Zlatu Krsmanović koja nam je kazala da postoji odluka o imenovanju na poziciju savjetnice ministra Lučića, ali da “ništa od toga nema” imajući u vidu najnovija dešavanja, odnosno pokrenutu proceduru smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića.

– Trenutno jesam savjetnica – odgovorila je Krsmanović na naše pitanje da li je na poziciji savjetnice u ovom trenutku.

Krsmanović je, kada je u pitanju ponovno imenovanje, “pojasnila” da za odlazak u penziju ne ispunjava uvjete po pitanju godina staža.

Podsjetimo, u samom rješenju o njenom razrješenju donesenom 11. februara navedeno je, između ostalog, da po Zakonu o radu u institucijama BiH radni odnos prestaje po sili zakona kada zaposlenik navrši 65 godina života i najmanje 20 godina staža osiguranja, ili 40 godina staža osiguranja, nezavisno o godinama starosti prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79