SBK bi mogao vrlo brzo dobiti Vladu, pregovori kreću: Činit će je HDZ i SDA?

FOTO: SBK-KSB.GOV.BA

U ovoj sedmici bi trebali biti intenzivirani razgovori o formiranju vlada Srednjobosanskog te Hercegovačko-neretvanskog kantona s tim da bi novu izvršnu vlast vrlo brzo mogao dobiti Srednjobosanski kanton jer je tu situacija “čistija” i manje je kalkulacija.

U Skupštini Srednjobosanskog kantona HDZ ima devet, a SDA 11 ruku, što je dvotrećinska većina potrebna za potvrđivanje vlade.

Prema informacijama, formiranje vlasti u S

BK neće više čekati rasplet situacije u HNK.

Bojan Domić iz HDZ-a Srednjobosanskog kantona kazao nam je da ove sedmice kreću sa međustranačkim razgovorima, i prvi će biti sa SDA bez koje se ne može formirati Vlada.

Nakon tog sastanka će se, dodao je Domić, više znati, ali očekuje da će SBK dosta brzo dobiti novu vladu.

– Raniji stav SDA je bio da se sačeka formiranje Federalne vlade. To je završeno – rekao je Domić, piše Faktor.

Istakao je da HDZ sam sa SDA može formirati Vladu i da logika to i nalaže, te da nemaju posebnih obaveza prema drugim strankama.

Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK, kazao je da nema razloga više ne biti aktivan po pitanju formiranja kantonalne vlade.

– Nećemo se uvjetovati nego nastojati napraviti saradnju – dodao je Mekić.

Istakao je da ne zna hoće li HDZ uvesti neke svoje partnere u vlast, ali da će SDA u okviru svoje kvote uvesti DF.

Kada je u pitanju formiranje vlade HNK, još nema zvaničnih dogovora i još se vode neformalni sastanci.

Po kuloarima se govorilo da HDZ u ovom kantonu želi obići SDA i formirati vlast sa SDP-om, Narodom i pravdom, HDZ-om 1990 i HRS-om čime bi nova vlada dobila podršku tek dva zastupnika iz reda bošnjačkog naroda.

Sada se spekulira da se ispituje puls i ka DF-u kako bi imali više bošnjačkih glasova. No, prema informacijama, navodno su iz HDZ-a najavili razgovore u ovoj sedmici sa strankama, uključujući i sa SDA.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu HDZ ima 11 ruku, HDZ 1990 tri, HRS dvije, SDP tri i NiP jednu. To bi bilo 20 potrebnih glasova za potvrđivanje nove vlade. Također, DF ima dva, SDA sedam i jedan ima NES.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79