Schmidt najavio nametanje odluka: Proširiću Inzkov zakon

Schmidt najavio nametanje odluka: Proširiću Inzkov zakon


Lekcije Srebrenice se nikada ne smiju zaboraciti, a nažalost imamo slučajeva da se to dešava, poručio je visoki predstavnik Christian Schmidt, govoreći na koemmoraciji u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici. Dodao je kako je veoma bitno prenijeti lekcije Srebrenice prenesemo na mlade generacije.

“Mlade generacije moraju znati šta se dešavalo u Srebrenici,” istakao je Schmidt, napominjući kako se i danas vode rasprave o onome šro se dešavalo u Srebrenici.

Napomenuo je kako je u procesu obrazovanja govoriti šta se dešavalo u Srebrenici, kao i o svim žrtvama, kako bi se spriječilo da se ovakvi užasi iz prošlosti ne bi više ponovili.

“Gospođo Munira Subašićm vi ste predložili da se 11. juli proglasi danom žalosti. Ja se s tim slažem i pozivam sve u evropi da podrže ovu inicijativu i da narende gofdine ovaj dan obilježimo kao dan žalosti u cijeloj evropi,” naglasio je Schmidt.

Najavio je da će zakon o zabrani neranja genocida, kojeg je nametnuo njegov prethodnik Valentin Inzko, proširiti, ze da će biti promijenjena statistika koja kaže da nijedna optužnica za negiranje genocida i drugih raznih zločina još nije promijenjena.

“Oni koji negiraju zločine ne nanose bol samo žrtvama, nego i svim drugim ljudima, pa i pripadnicima svog naroda,” poručio je Schmidt.

Osvrnuo se i na pitanje slavljenja ratnih zločina, kaao i tvrdnji da zločinci nakon odsluženja kazne prestaju biti zločinci.

“Za počinioce ratnih zločina nema mjesta u javnom prostoru. Zato treba proširiti zakonske osnove da počinioci ratnih zločina ne mogu obavljati javne funkcije. Ne možemo imati počinioce ratnih zločina kao vukove presvučene u janjeće kože,” istakao je Schmidt.

Najavio je i formiranje paketa pomoći za preživjele žrtve ratnih zločina koji nisu stigli da na vrijeme podnesu zahtjeve za naplatu odštete. Osvrnuo se i na one koji rade na rušenju dejtonskog sproazuma.

“Oni koji ugrožavaju mir biće suočeni sa našom odlučnom reakcijom,” poručio je Schmidt.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija